söndag 21 april 2024

En smakebit på søndag - Vedergällning

Idag är det söndag. Utan att spoila delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är Astrid Terese med bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter Vedergällning och är skriven av Sebastian Avindell.

Det är sommar och varmt i Linköping, men under ytan ruvar hat och motsättningar. Ett mordfall skakar stadsdelen Skäggetorp, och ett ogenomtänkt uttalande från myndigheternas sida blir den tändande gnista som sätter det utsatta området i brand. Snart rasar upploppen och de ditkommenderade poliserna hamnar i livsfara. Kriminalinspektör Liv Larsson och kollegan Lars Fredriksson befinner sig inte i frontlinjen, men mordutredningen är krävande och de tampas med privata utmaningar på var sitt håll. 
Våldsvågen och det påföljande tumultet visar sig vara en perfekt täckmantel för mord. När fler offer påträffas trappas läget upp, och utredarna börjar skönja ett mönster - de döda är alla kvinnor, med vissa karaktäristiska drag. Vem som står näst på tur är omöjligt att veta, men den förlamande skräcken att det skulle kunna vara någon i Lars eller Livs närhet vill inte släppa taget...

Smakbiten är hämtad från sidorna 28-29:

Tobias ställde ned en plastkanna med öl på bordets grönvita duk. Met ett flin lät han kannan få sällskap av två shotglas vars mörka vätska och kryddiga doft förde Liv tillbaka till dimmiga fester.
"Jäger, allvarligt?"
"Man måste ha en sidovagn till ölen ju", svarade Tobias och fyllde upp glasen. Han höjde ögonbrynen och förde Jägermeistern till munnen. Liv suckade men gjorde detsamma. Spriten brände och smakade precis så illa som hon mindes, men den behagliga värmen som följde var välkommen. Utanför fönstret föll snön i tunga sjok och Liv hade hunnit bli rejält kall under promenaden hit. Hon gnuggade händerna mot varandra och skannade av omgivningen, en vana från militären som hon förlikat sig med nog aldrig skulle försvinna.

18 kommentarer:

 1. Tack för smakebiten tror den finns i bokhyllan.

  SvaraRadera
 2. Tack för smakbiten. Den här tyckte jag var riktigt bra, och bättre än hans första

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter bra, för Dubbelexponering lämnade en del övrigt att önska.

   Radera
 3. Tack för smakbiten! Den vill jag nog läsa.

  SvaraRadera
 4. Låter härligt med sommar och varmt men trist med hat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fin sommar med kärlek och vänskap är väl vad man vill ha.

   Radera
 5. Den har jag läst och den är betydligt bättre (korrekturläst) än förra boken 🙂

  SvaraRadera
 6. Det var ett nytt författarnamn för mig. Jägermeister känner jag betydligt bättre till, fast det var länge sedan jag smakade. Tack för smakbit

  SvaraRadera
 7. känner vagt igen författarnamnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hans debutroman heter Dubbelexponering.

   Radera