söndag 28 juli 2024

En smakebit på søndag - Piskan

Idag är det söndag. Utan att spoila delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är Astrid Terese med bloggen Betraktninger.  Boken jag läser heter Piskan och är skriven av Patricia Highsmith. (Jag har fått boken på bilden av Modernista. Den heter Människors mörker och innehåller två romaner - Mord för Annabelle och Piskan. Jag tänker dock se dem som två böcker, för det är de ju egentligen.)

I Piskan har författaren Sydney Bartleby upprepade gånger fantiserat om att mörda sin fru. När Alicia försvinner hemifrån efter ett gräl tar Sydney chansen att faktiskt sätta sig in i rollen som mördare. Han rullar ihop en matta som skulle kunna dölja ett lik, bär ut den i bilden och hoppas att grannfrun ska se honom. Kort därefter rappoteras Alicia som försvunnen.

Smakbiten är hämtad från sidan 427 (127 i Piskan):

Mrs Lilybanks satte sig ner i soffan. Sydney verkade alltför rastlös för att kunna slå sig ner. Hon bad honom inte göra det heller. "Ibland studerar jag fåglarna tidigt på morgnarna. Före gryningen."
Återigen såg han så där vaksamt på henne, i avvaktan på vad hon skulle säga mera.
Plötsligt tänkte hon: han låtsas allt det här. Han kommer antagligen att använda det i någon av sina TV-historier. Men vad var det i mattan som var så tungt och varför bar han ut den före gryningen? Ingen av de bägge Bartlebys tyckte om att kliva upp tidigt om morgnarna, i varje fall inte så där tidigt. Det hade Alicia sagt en gång. Varför hade Sydney varit så tidigt uppe just den dagen - dagen efter det att Alicia försvann?

10 kommentarer:

  1. Patricia Highsmith är lite för tuff för mig, sett Mr Ripley filmatiserad, tack för smakbiten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man ska ju trivas med böckerna man läser och då måste man få avstå från vissa författare. Det finns ju så mång andra.

      Radera
  2. Patricia Highsmith är jättebra. läser henne hellre än ser henne på TV. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är jätteglad att jag fick den här boken med två av hennes romaner.

      Radera
  3. Patricia Highsmith har jag fortfarande inte läst något av. Men det kommer 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon skriver i alla fall inga fler böcker, så det är ingen risk att högen med olästa böcker av henne växer ;)

      Radera
  4. Vilken typ! Att fantisera om att ta livet av sin fru! Verkar enklare att skilja sig ... men då blir det ju ingen spännande bok!

    SvaraRadera
  5. Tack för smakbiten! Har inte läst något av författaren än men vill.

    SvaraRadera