måndag 29 juli 2024

Piskan av Patricia Highsmith

Titel: Piskan
Originalets titel: Suspension of Mercy
Författare: Patricia Highsmith
Förlag: Modernista (2023)
Antal sidor: 255

Som framgår av bilden har vi här en bok som heter Människors mörker (Två romaner om besatthet). Bokförlaget Modernista har här givit ut två av Patricia Highsmiths romaner i en volym, men jag väljer att behandla dem var för sig. Det här är den andra romanen. Den första var Mord för Annabelle.

I Piskan har författaren Sydney Bartleby upprepade gånger fantiserat om att mörda sin fru. När Alicia försvinner hemifrån efter ett gräl tar Sydney chansen att faktiskt sätta sig in i rollen som mördare. Han rullar ihop en matta som skulle kunna dölja ett lik, bär ut den i bilden och hoppas att grannfrun ska se honom. Kort därefter rapporteras Alicia som försvunnen.

Piskan av Patricia Highsmith har som nämns ovan en något ovanlig intrig. Sydney Bartlebys fru bestämmer sig för att resa bort en tid. Makarna är helt överens om detta. Sydney lever sig in i rollen som hustruns mördare, vilket han hoppas ska vara bra för hans skrivande av deckare. Det hela blir dock besvärligt när polis, media och bybor blir alltmer övertygade om att han verkligen har mördat sin hustru, samtidigt som varken han eller polisen lyckas finna henne. Omgivningen börjar dessutom misstänka att Sydney kanske är ansvarig för ytterligare ett dödsfall i byn. Det verkar som att Alicia avsiktligt håller sig undan trots att hon kan läsa i tidningarna att hennes make är misstänkt, och till slut får Sydney börja leta efter henne.

Upplösningen är oväntad och visar att författaren är skicklig på att skapa en intressant spänningsroman. Jag rekommenderar gärna Människors mörker, där man ju får möjlighet att läsa två av Patricia Highsmiths romaner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar