söndag 15 september 2024

En smakebit på søndag - Tillstånd för utresa önskas

Idag är det söndag. Utan att spoila delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är Astrid Terese med bloggen Betraktninger.  Boken jag ska börja läsa heter Tillstånd för utresa önskas och är skriven av Marianne Stenstedt.

I september 1946 återvänder tysk-svenske Erik Jollasse från sovjetisk kritsfångenskap till sin hemstad Hanau. Staden och det hur där han bott ligger i ruiner. Han är sjuk och mager och har minnen från kriget som håller honom vaken om nätterna.
Men han bär också på någonting annat, en hemlighet, som fått förödande konsekvenser om den avslöjats. Kanske hade han fått fängelse, eller ännu värre, blivit satt i koncentrationsläger. För att fly sina minnen och bevara sin hemlighet är det enda Erik vill att återförenas med familjen i Sverige.

Smakbiten är hämtad från inledningen:

På förmiddagen den åttonde september 1946 steg han av tåget i sin hemstad Hanau am Main. Han kände knappt igen sig. För varje gång han haft permission hade det visserligen varit fler hus som träffats av bomber, men det hade inte varit i närheten av den förödelse som nu mötte honom. Det fanns ingenting kvar av stationsbyggnaden. Perrongen var full av gropar som täckts över med plåtar. Husen närmast stationen hade förvandlats till grushögar, längre bort såg han sten- och stålskelett stå kvar, men inga tak, och inga fönster hade glas.

12 kommentarer:

  1. Tack för intressant och allvarlig smakbit.

    SvaraRadera
  2. Är den baserad på verkliga händelser? Tack för smakbiten.

    SvaraRadera
  3. förfärliga upplevelser. en undrar om han har några anhöriga i livet kvar i staden? varför skola mänskor strida?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är svårt att föreställa sig hur det känns att komma "hem" till en ruinstad.

      Radera
  4. googlade och läste att boken bygger på verkliga händelser vilket gör den extra intressant. . Tack för smakbit

    SvaraRadera
  5. Lite undrar jag ju vad det är han har gjort, men tror inte att jag blir lockad att läsa boken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska bli intressant att se i alla fall :)

      Radera