måndag 9 september 2024

Vintergraven av Peter May

Titel: Vintergraven
Originalets titel: A Winter Grave
Författare: Peter May
Förlag: Modernista (2023)
Antal sidor: 282

Året är 2051. Stora delar av jordens yta ligger under vatten och människor tvingas lämna storstadsregionerna för att bosätta sig på landet. Cameron Brodie är polis i Glasgow och har just fått en cancerdiagnos. När en kropp påträffas infrusen i isen nära byn Kinlochleven tar han sig ändå an fallet. Med bara sex månader kvar att leva är det dags för honom att göra upp med sitt turbulenta förflutna, och han har sina egna skäl att göra den farliga resan till de skotska högländerna. Mannen i isen var grävande journalist och verkar ha varit något stort på spåren - frågan är vad, och vem som ville tysta honom. Men polisutredningen är bara början. Det strömavbrott som effektivt kapar Brodies kontakt med omvärlden, hans egen trasiga familjehistoria och den lilla byns brutala hemligheter visar sig snart vara en livsfarlig kombination.

Vintergraven av Peter May är både en dystopi och en spänningsroman. Vi befinner oss i Skottland några decennier framåt i tiden och klimatkatastrofen är ett faktum. Vid ekvatorn är det så varmt att ingen kan leva där. Havsnivån har stigit och därmed har länder och storstäder dränkts av vattnet. Nederländerna finns inte längre. Enorma människomassor är på flykt.

Det är inte helt enkelt att skapa en värld i framtiden. Går vi motsvarande antal år bakåt i tiden så hade ingen hört talas om någon smartphone. Peter May hittar på en märklig, obemannad flygtaxi och det är kul, men folk använder iPhone och jag kan inte låta bli att fundera på om just iPhone kommer att finnas kvar om trettio år eller om den inte har ersatts av något annat. Nåja, den som lever får se.

Men bortsett från det är Vintergraven en välskriven och läsvärd spänningsroman.  Cameron Brodie ska försöka lösa mordfallet med den grävande journalisten som hittas infrusen i norra Skottland. (Skottland har för övrigt blivit ett självständigt land.) Vad kan det vara som journalisten upptäckt som gjort att någon mördat honom? Det är uppenbart att någon är mycket angelägen om att sanningen inte ska komma fram, för snart är det fler som mördas. Som vanligt försöker jag som läsare att både räkna ut vem mördaren är och vad motivet kan vara. Och som så ofta har jag helt fel. Författaren har på ett skickligt sätt fört mig åt fel håll.

Så denna dystopiska spänningsroman kan jag verkligen rekommendera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar