tisdag 3 september 2024

Tisdagstrion: Beatles

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat Beatles (författare/huvudpersoner som heter som bandmedlemmarna, låttitlar/textrader, kanske en felstavad skalbagge - beetle - osv). Här är min trio:
Tsarens krona av Clive Cussler och Paul Kemprecos. (Ingen tvekan om vilken av de båda författarna som förlaget anser drar flest köpare.)

I hjärtat av det gamla Sovjetunionen vill en magnat inom havsutvinningsbranschen utnämna sig själ till tsar av Ryssland. Med hjälp av ett påstått släktskap med ätten Romanov och med en aldrig sinande källa av pengar, har han planer på att avsätta det skakiga ryska parlamentet. Den starka amerikanska oppositionen har han förutsett - en kris på deras egen hemmafront skulle distrahera dem och han vet exakt vad som skulle passa. På havsbottnen längs hela USA:s östkust finns fickor med metanhydrat, även kallat "brinnande is" - ett ämne som ser ut som snö men som är brännhett. Tänk om någon skulle detonera detta - låg säga - utanför New York? Vilka explosioner det skulle bli. Jordskalv. Och vilka jättelika tidvattensvågor...

Det sista livet av Peter Mohlin och Peter Nyström.

Dottern till vd:n för ett av Sveriges mest framgångsrika företag försvinner spårlöst i Karlstad. Hon tros vara mördad, men ingen kropp hittas. Tio år senare vittnar FBI-agenten John Adderley i en uppmärksammad rättegång i Baltimore. I behov av en ny identitet kräver han att få bli placerad i Sverige, närmare bestämt i Karlstad. Staden han vuxit upp i, men inte besökt på tjugo år. John får ett nytt namn och ett uppdrag i polisens cold case grupp om utreder det tio år gamla försvinnandet. Snart blir det tydligt att Johns vilja att få komma till Karlstad och jobba med just det här fallet handlar om mer än att återse barndomens Värmland. Samtidigt växer oron för att hans verkliga identitet ska röjas och han får allt svårare att hantera sina hemligheter.

Nightflyers av George R.R. Martin.

När en vetenskaplig expedition gör sig redo att söka efter en mytomspunnen utomjordisk ras är det bara skeppet Nightflyer som står tillgängligt. Besättningen består endast av kaptenen Royd Eris, som presenterar sig genom ett spöklikt hologram.
Kaptenens ovillighet att visa sig för forskarna är dock inte det enda som orsakar oro. Med i expeditionen finns en telepat som från första stund känner av en farlig närvaro. De är inte ensamma ombord på Nightflyer. Mysteriet med den spöklike kaptenen och det faktum att medlemmar av besättningen dör på ett märkligt sätt får mig att tänka på Agatha Christies Tio små negerpojkar, men den känslan går över. Här kämpar man mot något som ingen kunnat föreställa sig. Samtidigt närmar man sig kontakten med de varelser man så hett eftersträvat att få möta. Boken är ovanligt kort. Endast 151 sidor och ett antal av dem upptas av David Palumbos spännande illustrationer. Författaren visar att det går att skapa spänning i en kortroman. Här blandas science fiction och psykologi. Resultatet blir riktigt bra. 

23 kommentarer:

  1. Jag gjorde också en trio med författarnamn. Har inte läst någon av dina böcker men annat av George R. R. Martin

    SvaraRadera
    Svar
    1. George R.R. Martin är mycket produktiv.

      Radera
  2. har dålig koll på karaktärers namn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag med. Men Mohlins och Nyströms böcker utspelar sig i Karlstadsområdet, så därför blev det lättare att komma ihåg.

      Radera
    2. haha, jag skrev 6 rader i mitt inlägg, och du ställer frågan om Beatles-statyn finns i Liverpool...

      Radera
    3. Du brukar oftast skriva under dina bilder i inläggen. Den här gången hänvisar du till en rad ovanför. Såg inte den. Men skoj att jag kunde roa dig.

      Radera
    4. headern byts snart ut… nej, inte road precis, men förvånad att hur lite man än skriver, så läses det inte. Visst är det märkligt.

      Radera
  3. Anar en viss möda för oss när vi skulle få ihop veckans trio ... men vi gick ju i mål både du och jag!-

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svaren var kanske inte helt självklara :)

      Radera
  4. Nya böcker för mig. Säkert spännande.

    SvaraRadera
  5. Nightflyers fick komma med även i min trio. Väldigt bra. Tack för övriga tips.

    SvaraRadera
  6. känner till samtliga författare men har inget läst av dem. så många böcker så lite tid

    SvaraRadera
  7. Bra trio med namnen, tänkte jag inte alls på.

    SvaraRadera
  8. Tycker Tsarens krona verkar spännande - skriver upp ! Bokologen/maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte helt realistisk hela vägen, men ändå ett intressant upplägg.

      Radera
  9. Jag är osäker på om jag någonsin har sett att Tsarens krona har två författare. Då har jag ändå både tittat på den och läst den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju löjligt stor skillnad på storleken på namnen på omslaget.

      Radera
  10. Det fanns många sätt att lösa trion! Kul att se hur ni klurat :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var roligt att titta runt och se hur totalt olika angreppssätt som har använts.

      Radera