måndag 16 september 2024

Medinas juvel av Sherry Jones

Titel: Medinas juvel

Originalets titel: The Jewel of Medina

Författare: Sherry Jones

Förlag: Earbooks (2009)

Antal sidor: 378

Medinas juvel är berättelsen om Aisha bint Abi Bakr. Redan vid nio års ålder gifts hon bort med profeten Muhammed, en då femtiofyra år gammal man. Aisha träder nu in i en ny och farlig värld där hon måste bruka sitt medfödda mod, sin sällsynta kvicktänkthet och ibland också sitt svärd för att ta kontrollen över sitt eget öde. Hon kämpar mot religiösa förföljelser, politiska rivaler och avundsjuka bihustrur. Men Medinas juvel är också berättelsen om en av historiens mest unika kärlekshistorier. Mellan Aisha och profeten Muhammed uppstår efter hand en varm och innerlig kärlek som kom att vara livet ut. Genom sin frimodighet och sin hängivelse blev Aisha med tiden inte bara profetens djupt älskade livskamrat utan också en ovärderlig rådgivare i politiska frågor.

Medinas juvel av Sherry Jones är en intressant bok. Författaren vågar sig på att skriva om Muhammeds favorithustru Aisha, som bara var ett barn när hon giftes bort med den betydligt äldre Muhammed, mannen som sade sig vara Guds profet, vilket även Aishas föräldrar ansåg honom vara.

Islam är en religion där männen härskar, men i den här boken är det Aisha som är berättaren. Hon älskar sin make, men är svartsjuk när han skaffar alltfler hustrur - fler än de fyra som han tillåter andra muslimska män att ha. Men när Muhammed vill ha något så är det så praktiskt att Allah ger honom en uppenbarelse som ändrar spelreglerna till hans fördel.

Boken är dock inte ett angrepp på Muhammed eller islam. Författaren vill visa den stora roll som kvinnorna hade i islams allra tidigaste år. Andra män försöker skuffa undan kvinnorna, men profeten lyssnar på sina hustrur och framför allt på Aisha.

Det var inte helt lätt för Sherry Jones att få boken utgiven. Hon hade ett färdigt avtal och allt var klart för utgivning, men då fick ledningen för det amerikanska förlaget kalla fötter. Man var rädd för vad militanta islamister skulle kunna ta sig till om man gav ut en skönlitterär skildring av Muhammed. Jag vet inte om rädslan var lika stor i Sverige, men jag konstaterar att den här har givits ut av Earbooks, ett förlag jag inte hört talas om tidigare.

Jag har lånat den här boken på biblioteket. Läs den innan några syltryggar kommer på att den nog inte bör finnas för någon kan ju bli kränkt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar