måndag 21 november 2016

Tematrio - Farkoster

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om farkoster. Så här skriver Lyran: Jag har åkt bärgningsbil hem idag för bilen pajade. Hmm, temat blir farkoster/transportmedel. Berätta om tre texter som innehåller olika farkoster människan kan transportera sig med.


Vissa böcker och texter fungerar som svar på nästan alla utmaningar ;)
En sådan är Vilhelm Mobergs Utvandrarna. Karl-Oskar och Kristin jämte ett antal andra personer från Ljuder socken bestämmer sig för att lämna Sverige och emigrera till Amerika.
Och för att komma dit var de naturligtvis tvungna att företa en svår resa med båt över Atlanten.
Visste ni förresten att boken orsakade stor rabalder när den kom ut? På ett ställe kallar en kyrkvärd Ulrika i Västergöhl för hora, varpå hon svarar: "Hora för dig, kyrkvärd? Vad sade du till mig förr i världen? När du kom med riksdalerna i ena handen och kuken i den ann'ra?"
Detta fick riksdagsmannen Axel Rubbestad (bf) att kräva att Moberg skulle sättas i fängelse och högerpartisten Mannerskantz eldade upp ett exemplar av boken i värmepannan.


I Andy Weirs bok Ensam på Mars får man följa den stackars astronauten Mark Watney, som blir strandsatt på den ogästvänliga planeten när hans kamrater felaktigt trott att han var död.
Och för att komma till Mars färdas man förstås i en rymdfarkost.


Slutligen Körkarlen av Selma Lagerlöf. 
Den utspelar sig en nyårsafton. I inledningen får vi veta att slumsystern Edit ligger för döden. Då ber hon att få träffa David Holm. Ingen förstår varför hon vill träffa den försupne mannen.
Det är dock inte slumsystern som är huvudpersonen, utan David Holm. Han dör och blir hämtad av körkarlen. Det är han som ska avlösa Georges, som kört häst och vagn ett helt år och hämtat de döda. De närmaste timmarna får David följa med körkarlen, och han ser då följderna av det liv han levt och hur det har drabbat hans närmaste.
Om Selma Lagerlöf har läst En Julsaga av Charles Dickens? Skulle nästan tro det!
Det är en söt liten berättelse, men mycket moraliserande. Den vill visa följderna av lasterna. Det viktigaste du kan göra i livet är att försöka leva ett riktigt liv, så att du utan fruktan kan möta döden. Den enda bön du behöver be är: Gud, låt min själ få komma till mognad, innan den ska skördas!

16 kommentarer:

 1. väldigt fin trio och tänk att jag läst alla tre

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förvånar mig inte alls att du läst dem ;)

   Radera
 2. Det är ju bara Selma här som jag inte har läst, i alla fall inte just den boken. De andra två är nästan helt perfekta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Körkarlen kan bli en fin julläsning.

   Radera
 3. Det är en hel del pekpinnar i Körkarlen ja... men den är bra ändå!

  SvaraRadera
 4. Tänk att du lyckades klämma in Selma igen, Robert! :-)

  SvaraRadera
 5. Utvandrarna är mycket bra. Ensam på Mars tyckte jag var intressant, ska se filmen om och när den kommer på svensk tv.

  SvaraRadera
 6. Tre jättebra boktips, där jag faktiskt läst alla tre.

  SvaraRadera
 7. Selma Lagerlöf passar ju också nästan alltid som svar till allting!

  SvaraRadera
 8. Läst de första två, bra båda.

  SvaraRadera