tisdag 15 november 2016

Tisdagsutmaning - Ett stort mysterium

Veckans tisdagsutmaning från Kulturkollo. Så här skriver Helena: Den här veckan handlar helt och fullt om Mord och mysterier här på Kulturkollo. Veckans utmaning är allt annat än mystisk, men med det inte sagt att den är lätt att besvara. Jag vill helt enkelt veta svaret på följande två frågor:

Vilket är ditt favoritmysterium, verkligt eller fiktivt, och vem löste det (om det över huvud taget blev löst...)?

Jag väljer att satsa på ett säkert kort, nämligen Agatha Christie och en bok som jag nämnt här på bloggen ett antal gånger.


Agatha Christies Tio små negerpojkar utspelar sig på Negerön (Nigger island.) Tio personer har blivit inbjudna till ön. I huset finner de tio små statyetter föreställande negrer utifrån ramsan Ten little niggers. Precis som i ramsan dör den ena personen efter den andra och dödssätten överensstämmer med ramsan.

Jag tänker inte komma med några spoilers, utan vill bara säga att det hela är ett stor mysterium. Finns det någon mördare? I så fall vem?

Givetvis får man veta svaret i boken, men till skillnad från många andra av Christies böcker finns där ingen Miss Marple eller Hercule Poirot som löser det hela. Den anonyma författarrösten för historien framåt till dess vi får veta sanningen.

6 kommentarer:

 1. Som konstaterats i kommentarerna till Viktorias inlägg på Kulturkollo igår så har hon skrivit väldigt mycket bra Agatha Christie. Jag gillar också det där när mysteriet är större än bara (vem gjorde det?"). När man kanske inte vet hur det hände eller om det ens hänt så som man tror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, när den där sista twisten kommer alldeles på slutet.

   Radera
 2. Agatha Christie är helt enkelt bäst när det gäller spännande och helt olösliga mysterier. Om man då inte är Poirot eller Miss Marple. Älskar hennes böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk säger att Astrid Lindgren borde ha fått Nobelpriset. Pyttsan! Jag säger bara Agatha Christie! :)

   Radera
 3. Håller med Nobelpriset till Christie hon hade varit en värdig vinnare.
  Tog faktiskt upp henne och samma bok, men la till en till som har en oväntad tvist i slutet, så mycket mer kan man inte berätta utan ge bort historien. Det är Oändlig natt (som inte heller har varken Poirot eller Marple som mordlösare).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag aldrig hört talas om. Åh, nu gjorde du mig verkligen nyfiken!

   Radera