tisdag 22 november 2016

Tisdagsutmaning - Italien

Veckans tisdagsutmaning från Kulturkollo. Veckans tema är Italien och Victoria vill ha svar på detta:

Så hit med era bästa tips. Har ni någon favoritfilm? Favoritbok? Favoritmat? Hit med era bästa tips.

Jag väljer att presentera en bok och en upplevelse.

Boken är Åsa Hellbergs Toscana tur och retur.
Sara Raphael köper en motorcykel får ett spottstyver och bestämmer sig för att åka till Toscana för att möta gamla spöken. Givetvis måste bästa vännen, den kända författarinnan Jessica Romin följa med. Jessica, som aldrig kliver ur sina högklackade skor, gapskrattar åt förslaget. Ett par dagar senare sitter hon ändå bakom Sara i skinnställ.
Det är en underhållande bok, men även gripande. Jag skrattar flera gånger, men jag ska även erkänna att jag fick tårar i ögonen vid något tillfälle också, och det är alltid ett gott betyg. Då har författaren lyckats gripa tag i en.
Det är romantik, tantsnusk och gamla sorger som inte har läkt om vartannat. 

Om man åker till Rom så MÅSTE man besöka Peterskyrkan. Den är helt fantastisk.
Jag var i Rom för snart 30 år sedan, och Peterskyrkan knockade mig fullständigt. Under min tvåveckorsvistelse gjorde jag tre längre besök i denna katedral, för det var helt omöjligt att ta till sig allt på en gång.
Givetvis ingår då att man går in i det Sixtinska kapellet. Michelangelo har målat taket, och om jag förstått saken rätt var han tvungen att göra det liggande!

5 kommentarer:

 1. Har faktiskt Åsas bok oläst hemma. Borde nog leta reda på den känner jag. Och håller helt med om Peterskyrkan! Vilken rymd! och yta! Som en liten stad! Makalöst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir medveten om sin egen litenhet, vilket säkert också har varit avsiktligt.

   Radera
 2. Har faktiskt inte läst något av Hellberg. Den där boken låter som något jag kanske skulle gilla så det kanske är dags att läsa något av den här författaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag du ska göra :)

   Radera
 3. Jag tyckte bättre om Peterskyrkan första gången jag var där än andra. Men det kan bero på att vi fick köa i 20 minuter i solen (i juli...) andra gången så vi var lätt illamående när vi kom in...

  SvaraRadera