tisdag 1 november 2016

Tematrio - Träsk och djungel

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om träsk och djungel. Så här skriver Lyran: Tänkte fortsätta med lite mer geografiska teman, denna gång kanske vi blir blöta om fötterna i djungeln eller träsket. Berätta om tre böcker/berättelser som utspelar sig i våta träskmarker, i djungeln eller i regnskogen (eller liknande blöta ställen)! 

Här skulle det passa alldeles utmärkt med Rudyard Kiplings Djungelboken. Men den boken har jag aldrig läst. Dock behövde det ju inte vara böcker, utan kunde även vara någon annan berättelse och då får det väl bli Disneys tecknade film.
Mowgli ska föras till människobyn, men på vägen möter han björnen Baloo som alla som tittar på TV klockan 15 på julafton vet.
"Hej! Vilken lattjo liten pryl!"

Edgar Rice Burroughs' roman Tarzan - apornas son har jag inte heller läst. Ej heller de 23 andra böckerna han skrev om Tarzan. Tänk er att han skrev 24 romaner om denne fiktive djungelfigur som vuxit upp bland apor!
När jag var liten läste jag Tarzan som serie i Nya Wermlands-Tidningen. Dessutom har jag sett Tarzan på film.
Min pappa hävdade med bestämdhet att Johnny Weissmüller var den riktige Tarzan!


Sedan kom jag inte på fler djungelböcker. Men det finns ju andra blöta ställen, så jag får använda det som räddningsplanka. Det får bli Syndafloden av Marianne Fredriksson.
I sitt skeppsvarv bygger Noa tillsammans med sina söner det mest gigantiska skepp världen skådat. Han gör det på uppdrag av Gud. När vattnet vräker ner är Noa beredd. Men alla som inte är med i arken dränks av vattenmassorna.
Marianne Fredriksson har skrivit flera böcker med bibliskt motiv och jag rekommenderar dem gärna. Hon ger liv åt de kortfattade berättelserna i första mosebok.

12 kommentarer:

 1. Snyggt! Tarzan glömde jag bort helt och hållet trots att jag nog har läst hela serien en gång i tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, jag undrar hur många som kan skryta med det!

   Radera
 2. Läs riktiga Djungelboken! Den är mycket spännande och inte en barnbok...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är faktiskt nyfiken på den. Det finns fler böcker som har förvrängts till barnböcker och -filmer. Gullivers resor till exempel. En dystopi som definitivt inte är något gulligull.

   Radera
 3. Marianne Fredriksson skriver bra, men inte läst just Syndafloden. Har velat läsa Kiplings Djungelboken sedan filmen om Margaret Thatcher sågs (där citerades Kipling ofta), så tack för påminnelsen där! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flera av MF:s böcker är riktigt bra.

   Radera
 4. Tarzan var ju ett bra exempel på djungel - tänkte inte på det :-)

  SvaraRadera