torsdag 3 november 2016

Veckans ord på S

Linda med bloggen enligt O har en alfabetsutmaning. Varje vecka presenterar hon fem ord på en bokstav. Dessa ska vi associera med böcker. Våra tolkningar av detta är tämligen fria, men det ska handla om böcker eller författare. Veckans bokstav är S.

saklig
Det är bra med engagemang och jag vet att man kan låta tungan löpa före tanken i ett samtal. Men när jag hör Jimmie Åkesson kalla moderaternas partisekreterare för en typisk lort och hör statsministern kalla Sverigedemokraterna för nazister och nyfascister, då önskar jag att det kunde vara en mer saklig ton i den politiska debatten. Det är fullt möjligt att tala engagerat utan osakliga överdrifter. Läs eller lyssna gärna på Martin Luther Kings berömda tal I have a dream. Otroligt engagerat, men ändå, anser jag, sakligt.

samtid
Jag har alla böcker i serien När Var Hur som kom ut som en årsbok. Den började ges ut 1945. Tyvärr upphörde den för några år sedan. Det som är så roligt med de äldre böckerna är att de utgör en samtidsskildring. Vi har facit i hand, men i dessa böcker kan man läsa hur diskussionerna gick i många frågor när de var aktuella.

skriva
Här kommer jag att tänka på Kerstin Ekmans Grand Final i skojarbranschen. Det var en bok som jag tyckte mycket om.
Boken handlar om en firad författarinna, Lillemor Troj, som får läsa ett manus som förlaget fått in. Manuset handlar om henne själv. En kvinna har skrivit en roman om Lillemors liv. En roman som hotar att avslöja att Lillemor Trojs författarskap är en bluff. Hon kan inte alls skriva några romaner. Bluffen har till och med givit henne en stol i Svenska Akademien.
Kerstin Ekman driver vasst men godmodigt med litteraturvärlden. Och få kvinnor har väl som hon en sådan insikt i hur det går till i den litterära parnassen.
Hon är ju bevars ledamot av Svenska Akademien, även om hon inte deltagit aktivt i dess arbete sedan 1989.

sova
Dags för en dikt! Nils Ferlins En valsmelodi. Där finns följande strof:
Dagen är släckt, mörkret har väckt,
stjärnor och kattor och slinkor,
fyllda av skarn, slödder och flarn,
sova polishus och finkor.

sött
När jag är sugen på något sött, så tar jag gärna en chokladbit.
Joanne Harris' bok Choklad är en riktigt trevlig läsning. Den handlar om Vianne Rocher som tillsammans med sin dotter Anouk kommer till en liten sydfransk by, där hon öppnar en underbar chokladbutik.
Invånarna älskar hennes choklad, men allt är inte konfliktfritt. Byns präst hatar henne för att hon för frestelser och sinnliga begär till hans församling.
Vi får efterhand veta att det finns många hemligheter som människor gör allt för att dölja.
Boken var som sagt var mycket trevlig att läsa, men jag känner att jag inte fick svar på alla frågor. Vad var det egentligen för kunskap som den gamla Armande Voizin satt inne med och som gjorde att det fanns folk som fruktade att hon skulle berätta?
Men det kanske inte är meningen att man ska få veta allt. En del ska kanske lämnas till läsarens fantasi.

6 kommentarer:

 1. de gamla När Var Hur är kul att läsa, det hände en hel del den dagen jag föddes!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blir jag nyfiken, men jag kan ju inte fråga en kvinna när hon är född :D

   Radera
 2. (jag föddes i Finland men läste den svenska historien :)

  SvaraRadera
 3. Jag kan bara hålla med dig om den politiska debatten. Saklig är den knappast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är definitivt ingen politikerhatare, men det borde gå att ha skarpa debatter som ändå är sakliga. Att klistra etiketter på varandra för inte diskussionen framåt.

   Radera