tisdag 8 november 2016

Tisdagsutmaningen - Makt och vanmakt

Veckans tisdagsutmaning från Kulturkollo. Så här skriver Anna: Idag är dagen då USA går till val och det känns på något sätt som att hela jordklotet stannar upp en stund och håller andan. Veckans tema på bloggen är "makt och vanmakt" och utmaningen blir att tipsa oss om en film eller bok där en människa med makt berättar sin historia, blir ifrågasatt eller kanske hyllad. Nutida eller historisk, fakta eller fiktion. Valet är ditt.

Jag kommer direkt att tänka på en TV-serie: Jag, Claudius. Genom Claudius får vi följa alla intriger i det romerska kejsardömet under det första århundradet. Medlemmarna i den julisk-claudiska ätten bekämpade varandra med alla medel, inklusive mord på nära familjemedlemmar.
Ingen kan väl tro att den haltande och stammande Claudius själv skulle bli kejsare, men till slut hade de andra medlemmarna i släkten haft ihjäl varandra och riket stod utan kejsare. Den kejserliga vakten ville dock ha en kejsare, eftersom de var beroende av detta. Då letar de rätt på Claudius, och drar fram honom. Han har gömt sig bakom en gardin.

4 kommentarer:

 1. Stort tack för ditt tips! Jag har aldrig sett den, men minns när den gick på TV. Alla pratade om den! /Anna

  SvaraRadera
 2. Nostalgi! Jag, Claudius var ett måste på den tiden. Kommer aldrig att glömma "hostmedicinen"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Hostmedicinen" måste jag ha förträngt. Men jag minns när den unge Claudius tog emot en vinbägare av sin farmor (tror jag att det var) och bälgade i sig vinet för att visa att han inte trodde att hon hade förgiftat det. (Hon tvekade inte att ta livet av en del andra...)

   Radera