torsdag 10 november 2016

Veckans ord på T

Linda med bloggen enligt O har en alfabetsutmaning. Varje vecka presenterar hon fem ord på en bokstav. Dessa ska vi associera med böcker. Våra tolkningar av detta är tämligen fria, men det ska handla om böcker eller författare. Veckans bokstav är T.

tidning
Liza Marklund har skrivet ett antal kriminalromaner där journalisten Annika Bengtzon i huvudrollen. Och Annika Bengtzon arbetar på en tidning.

trevlig
Visst är det väl skönt att unna sig en feel good-roman ibland? Åsa Hellbergs bok Sonjas sista vilja är en sådan. Riktigt trevlig läsning.
Redan från inledningsorden var jag fast. Boken börjar så här: Det tillhörde ovanligheterna att en död kvinna låt utanför entrén till Åhléns, men Sonja Gustavsson hade aldrig varit en särskilt vanlig kvinna. Hon hade inte planerat att dö mitt i Farsta centrum, men om hon vetat att det var där det skulle ske hade hon inte haft något emot det.
Så där skulle jag också vilja kunna börja ett manus. Roligt, underfundigt och lockande till läsning.
Den förmögna Sonja Gustavsson testamenterar alla sina tillgångar till sina tre väninnor, men de måste uppfylla vissa villkor. Därefter följer vi de tre väninnorna i Paris, Barcelona, London och Östersund, sedan de ryckts upp från sina invanda liv. Precis som Sonja planerat.
Boken är rolig. Man vill bara ha mer och det är svårt att lägga den ifrån sig. Boken är välskriven och sexscenerna är inte överdrivna, utan välplacerade. Det är inte porr utan lusta.

tur
Det är väl lika bra att fortsätta på Hellbergsspåret. Jag tänker då på boken Toscana tur och retur.
Sara Raphael köper en motorcykel får ett spottstyver och bestämmer sig för att åka till Toscana för att möta gamla spöken. Givetvis måste bästa vännen, den kända författarinnan Jessica Romin följa med. Jessica, som aldrig kliver ur sina högklackade skor, gapskrattar åt förslaget. Ett par dagar senare sitter hon ändå bakom Sara i skinnställ.
Jag blev inte besviken på den här Hellbergsboken heller. Det är inte stor litteratur och inte kommer böckerna att bli några klassiker, men visst kan Åsa Hellberg skriva. Det är en underhållande bok, men även gripande. Jag skrattar flera gånger, men jag ska även erkänna att jag fick tårar i ögonen vid något tillfälle också, och det är alltid ett gott betyg. Då har författaren lyckats gripa tag i en.

tvinga
Avdelning 73 är skriven av Sofia Sarenbrant. 
Kriminalinspektör Emma Sköld vaknar på sjukhus efter fem månader i koma. Det sista hon minns är att hon lämnade sin fyra veckor gamla dotter och åkte till stallet för att rida. Under Emmas frånvaro har hennes sambos förra flickvän tagit på sig rollen som ny mamma. En uppgift hon trivs alltför väl med. Emma försöker febrilt tvinga fram minnen av ridolyckan och blir alltmer övertygad om att ett brott har begåtts. Men vem skulle vilja henne något illa? Så länge Emma befinner sig på intensiven är säkerheten rigorös, men när hon flyttas till avdelning 73 kan vem som helst komma henne nära.

tölp
Här skulle det ligga nära till hands att tala om USA:s näste president, men det passar inte riktigt in i temat, så jag väljer något annat.
Det får bli Fritiof Nilsson Piratens bok Bock i örtagård. Patron Esping bestämmer sig för att mot alla odds försöka bli kyrkvärd. Och värre tölp än Esping får man leta efter. (När jag tänker efter så har nog Esping och Trump en hel del gemensamt.)

6 kommentarer:

 1. du fick till det fast knepigt denna vecka.

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Nej, ordet är roligare än företeelsen.

   Radera
 3. Sarenbrant blir jag nyfiken på. Åsa Hellberg har jag aldrig läst något av

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den enda boken av Sarenbrant som jag har läst. Får se om det blir nån mer.

   Radera