måndag 14 november 2016

Tematrio - Titelkänslor

 Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om titelkänslor. Så här skriver Lyran: Både i böckerna och rl träffar jag just nu många människor vars känslor är stegrade till max. Det inspirerade mig till veckans tema som är känslor i titeln. Berätta om tre romaner som har ett känsloord med i titeln.

Den första boken jag väljer var jag inte speciellt förtjust i, men den stämmer in på temat. Det är Liza Marklunds Lyckliga gatan.
Jag har läst ett antal av Marklunds böcker och tyckt om att följa Annika Bengtzons förehavanden, men här tycker jag att det spretade för mycket.
En före detta riksdagsman hittas i sitt hem efter att ha misshandlats mycket svårt. Vem har torterat honom och varför?
Samtidigt har chefredaktör Anders Schyman problem. Bloggaren Sanningens ljus skriver att Schyman vunnit Stora Journalistpriset för 20 år sedan på en bluff.
Och naturligtvis har Annika Bengtzon en passa privata problem att tampas med.
När jag är färdig med boken känner jag att det är något som fattas. Hur blev det? Fick polisen tag i den/dem som torterat politikern? Och vem är egentligen Sanningens ljus?
Nästa bok blir den sista i Marklunds långa serie om Annika Bengtzon. Är det tänkt att några av frågorna ska besvaras i den?


Den första boken i Stieg Larssons Millenniumtriologi - Män som hatar kvinnor.
Där får vi stifta bekantskap med journalisten Mikael Blomkvist, som dömts för förtal och nu vill dra sig undan den mediala uppmärksamheten. Det passar honom därför att ta ett uppdrag från Henrik Vanger, som vill att han ska skriva familjen Vangers släktkrönika, men egentligen är det något annat Henrik Vanger vill få fram information om.
Blomkvist lär känna Lisbeth Salander, som är ett geni men som ändå är omyndigförklarad.
Det är en av de bästa böckerna jag läst i den här genren. En intelligent sammanhållen intrig som gör att man bara längtar efter att få läsa ännu ett kapitel.

Det blir hat en gång till. Johanna Nilssons Gilla "Hata horan!"
Den handlar om Jonna och Gloria, två 15-åriga flickor som är bästisar. De är inte speciellt populära, men heller inte mobbade.
På en Luciafest får Gloria dansa med Robin, skolans snyggaste, häftigaste kille. Det blir dock inte så underbart som Gloria trott. Snart dyker illvilliga kommentarer och bilder upp på nätet. Sajten Hata Horan! är skapad för att förödmjuka henne.
Men det vänder. Snart är det hennes plågoande som istället blir den hatade. Men vem ska man hålla på?

14 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja, jag trodde först att jag skulle komma på en massa exempel, men icke då.

   Radera
 2. Du hittade ju en positiv känsla i alla fall!

  SvaraRadera
 3. Män som hatar kvinnor är den enda jag läst av böckerna i din trio.

  SvaraRadera
 4. De två första har jag läst och gillar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste ju finnas folk som gillar Lyckliga gatan, även om jag tycker att den är den sämsta i serien.

   Radera
 5. Har inte läst någon av dessa. Jag har läst pinsamt få svenska böcker som är mindre än 70 år gamla, har som mål nästa år att göra något åt den saken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja då finns det en del att plöja igenom :)

   Radera
 6. Nix! Inte läst någon av dessa.

  SvaraRadera
 7. Män som hatar kvinnor är den enda av dessa som jag har läst, men jag vill verkligen läsa Gilla Hata horan. Den verkar väldigt bra.

  SvaraRadera