söndag 6 september 2020

En smakebit på søndag - Att färdas i motvind

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag läser heter Att färdas i motvind - en släktsaga och är skriven av Mats Haraldsson.

Johan är en osäker ung man som emigrerar till Amerika i slutet av 1800-talet, mer eller mindre mot sin vilja.
Mathilda lever ett hårt liv i en mansdominerad värld, men gör ändå det bästa av sin situation.
Båda växer upp på den småländska landsbygden i en tid då man inte har några förväntningar på att få det bättre än sina föräldrar. Trots det finns det mycket dramatik och glädje i deras liv, men också stor sorg och smärta.
Hugo föds en generation senare och växer upp i en tid då samhället moderniseras och elektricitet och automobiler blir vardag. Han lockas att ta del av spännande äventyr i den stora världen. Men ska han våga?

Smakbiten är hämtad från sidorna 138-139:

Även om de ännu inte är gifta, händer det från senvåren att Johan hämtar upp henne på fredagseftermiddagen och att hon stannar kvar till söndagen. Första gången är de båda nervösa över det som de inte vågat tala om, men som båda nu känner på sig kommer att ske.
Medan Johan går ut för att regla dörren, klär Mathilda av sig helt i skydd av mörkret och kryper ned i Johans säng. När han kommer tillbaka in i rummet tar han snabbt av sig skjorta och byxor, men låter underkläder och strumpor sitta på innan han han kryper ned under täcket. När han märker att Mathilda inte har några kläder på sig uppstår en pinsam situation. Han ursäktar sig generat, kliver upp igen och tar av sig resten han också. De är båda tjugoåtta år gamla, men ännu har ingen av dem varit tillsammans med någon på detta vis. Nog har de var för sig förhört sig om hur man ska göra och hur det ska gå till, men Johan känner just nu en sådan blyghet att det blir Mathilda som räddar situationen denna deras första natt tillsammans.

24 kommentarer:

 1. gamla goda tider.... eller? Tack för smakbiten, trevlig söndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt var nog inte så lätt för dem. Tack det samma!

   Radera
 2. Tack för smakbiten! Slutet av 1800-talet är en intressant tid.

  SvaraRadera
 3. Det är helt säkert mycket som har blivit bättre, men jag saknar en tid när man blev förundrad över nya saker. Nu kan jag i och för sig bli förundrad över människors dumhet, men det är inte samma sak...

  SvaraRadera
 4. det här är tydligen en debut. den verkar mycket intressant. en bokmiljö är Ryd vilket inte är så långt ifrån min blekingska hembygd.tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den bygger ju på verkligheten, vilket gör den intressant.

   Radera
 5. Det var nog inte bättre förr alla gånger. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten! Har inte läst denna än.

  SvaraRadera
 7. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Detta låter som en typisk Paula-bok! Vi får se om biblan bestämmer sig för att köpa in den, kanske kan jag lägga ett litet önskemål. Tack för smakbit, har man blivit såpass gammal innan man ger sig på kärleksäventyr kan man nog bli lite räddhågsen...
  Tack för smakbit, trevlig söndag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de hade nog behövt öva lite kanske ;)

   Radera
 9. Tack för smakebiten. Stackarna så blyga.

  SvaraRadera
 10. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 11. Tack för smakbiten. Det låter som en intressant bok.

  SvaraRadera
 12. Så den bygger på verkliga händelser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, författarens släktforskning ligger till grund för boken.

   Radera