söndag 20 september 2020

En smakebit på søndag - En dos stryknin

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag läser heter En dos stryknin och är skriven av Agatha Christie.

England under första världskriget. Kapten Hastings, som ska vila upp sig från striderna, skickas till en herrgård i byn Styles St. Mary. Där lever den förmögna mrs Emily Inglethorp, som erbjudit flera belgare och flyktingar logi under kriget. När mrs Inglethorp hittas mördad ser detektiven Hercule Poirot det som sin plikt att hjälpa Hastings att lösa fallet. Vem förgiftade henne och hur lyckades mördaren fly från det lästa sovrummet? I den lila byn finns det gott om misstänkta...

Smakbiten är hämtad från sidorna 34-35:

Det verkade vara mitt i natten då jag väcktes av Lawrence Cavendish. Han hade ett stearinljus i handen och hans upprörda ansiktsuttryck sa mig genast att något allvarligt inträffat.
"Vad är det?" frågade jag, medan jag satte mig upp i sängen och försökte samla mina tankar.
"Vi är rädda att min mor är mycket sjuk. Det verkar som om hon har något slags anfall. Olyckligtvis har hon låst in sig."
"Jag kommer genast."
Med ett språng var jag ur sängen, och efter att jag kastat på mig en nattrock följde jag Lawrence genom korridoren och galleriet till husets högra flygel.
John Cavendish anslöt sig till oss, och ett par, tre stycken av tjänarna stod också där i ett tillstånd av förfäran blandat med spänning. Lawrence vände sig till sin bror.
"Vad tycker du att vi ska göra?"
Aldrig, tänkte jag, hade obeslutsamheten i hans karaktär visat sig tydligare.
John skakade häftigt på handtaget till mrs Inglethorps rum, men utan verkan. Dörren var uppenbarligen låst eller reglad på insidan. Hela huset var nu vaket. De mest skrämmande ljud hördes från rummets inre. Det var tydligt att någonting måste göras.

27 kommentarer:

 1. i mitt ex från 1953 av samma översättare Eva Wahlenberg har jag bara ett slut, förlaget ville att Christie skulle skriva om slutet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag läste det. Här finns tydligen även originalslutet med. Ska bli roligt att få jämföra.

   Radera
 2. Eftersom flera läser den här nu så gick jag just och kollade i hyllan. Vi har ett äldre exemplar i hyllan, och det har jag läst. Plöjde många böcker av henne i ungdomen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är trots allt den stora deckardrottningen. Och inget tjafs med gestaltning. Hon förstår att berätta en historia. Don't show - Tell! ;)

   Radera
 3. Den här läste jag under min Agatha Christie-period, på 80-talet. Köpte och läste massor av hennes böcker då 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också haft en sån period, men nu var det ett tag sen.

   Radera
 4. Jag har bara läst en enda Christie-bok såvida jag inte läste några som ung. Men det minns jag inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så mycket trevligt du har missat ;)

   Radera
 5. Jag har aldrig riktigt kommit in i Christies värld, den har inte lockat mig trots att hon var och fortfarande är så mycket läst och älskad. Tack för smakbit, ha en fin söndag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar hennes sätt att skapa sinnrika kriminalgåtor utan överdrivet våld.

   Radera
 6. Läst en hel del för länge sen och sett många filmatiseringar och tv-serier. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. David Suchet gör en mycket bra Hercule Poirot.

   Radera
 7. Tror att jag läst den. Jag har i alla fall läste en massa andra av Christie. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här är en klassiker, men jag minns inte vem som är mördaren. Om man googlar på stryknin, nämns den här boken, vilket väl säger en del.

   Radera
 8. Jeg hørte på kjenningsmelodien til Halloween-filmen mens jeg leste dette, og det var nesten litt for passende! Takk for smakebiten :)

  SvaraRadera
 9. Tack för smakebiten den ska jag snart läsa.

  SvaraRadera
 10. Du är nummer två som läser den här boken denna vecka. Agatha Christie är en skicklig författare. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 11. jag har nog haft en Christie - period någon gång för då och då hittar jag några stycken i någon låda och tänker att det var länge sedan vi sågs. tack för smakebit och påminnelse!

  SvaraRadera
 12. Jag hade, eller har, vaga planer på att läsa den här nu i höst. Få se om planerna förverkligas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böckerna är ofta lättlästa, även om det kan vara en hel del personer att hålla reda på. Speciellt som personerna omnämns ömsom med förnamn, ömsom med efternamn.

   Radera
 13. Jag har inte läst denna av Christie, men blir sugen när jag läser din smakbit, och även på en annan blogg.

  SvaraRadera
 14. Den har jag tänkt läsa under kommande vecka. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera