fredag 11 september 2020

Fem en fredag v. 37: Namn

 Fem en fredag är något som jag aldrig varit med i tidigare, men jag tänkte jag skulle göra ett försök idag. Uppgiften kommer från bloggen elisamatilda. Varje vecka ställer hon fem frågor och den här gången handlar det om namn.

1. Har du eller har haft något smeknamn?
Nja, inget som satt sig fast i alla fall. Visst har väl någon sagt Robban någon gång, men det har varit mycket sporadiskt.

2. Har du velat heta något annat?
Nej, jag är helt tillfreds med att heta Robert.

3. Vet du vad ditt namn betyder?
Det lär betyda "Lysande i ära" eller något sådant.

4. Finns det något namn som går igen i din släkt?
Min farfar hette Engelbert. Hans äldste son, min farbror, fick heta Engelbert som mellannamn. Min farbrors ende son fick också det namnet som mellannamn. Och min bror, min fars äldste son, fick också Engelbert som mellannamn. På min frus sida är det Margareta som återkommer, och det i mycket högre utsträckning än vad gäller Engelbert. Vår äldsta dotter heter Margareta som mellannamn, och det gör även hennes mamma, mormor, mormorsmor och mormorsmormor. Jag undrar om det inte var hennes mormorsmormorsmor som kallades Greta, vilket gör att det är troligt att hon hette Margareta.

5. Matchar ett namn med personligheten?
Det tror jag inte för ett ögonblick. Jag vet att det finns folk som väntar i flera månader med att bestämma sitt barns namn, eftersom de vill se vilket namn som passar, men det tycker jag bara är trams.

18 kommentarer:

 1. Engelbert var ju ett coolt namn! Jag tror inte heller att ett namn matchar en viss personlighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var tänkt som mellannamn om vårt andra barn hade blivit en pojke. Då skullen han ha fått heta Salomon Lennart Engelbert med Salomon som tilltalsnamn. Min farfarsfar hette Salomon.

   Radera
 2. Engelbert, mina tankar flög genast till sångaren Humperdinck med den sammetslena rösten.
  Jag tror inte min personlighet hade varit annorlunda om jag fått heta Elisabeth. Dock var det så ganska kvickt med de första små bebisarna vi fick att de helt enkelt skulle ha ett annat tilltalsnamn, men det först påtänkta finns ändå med. Så lite har namnet betydelse, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Humperdinck är väl den mest berömde med namnet Engelbert.

   Radera
 3. ovanliga namn i din släkt, min dotter "testade" med mig först om jag kunde säga ett namn med B... för det kan inte finnar. Jag kunde och flickan fick sitt namn!

  SvaraRadera
 4. Engelbert, de var ett ovanligt namn. Hade en gång en granne som hette Ibert den ända jag känner med de namnet. Vårt släktnamn är Viola.
  Kramiz o go helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt med ovanliga namn som inte bara är påhittade. Som Lena Philipssons son Månstråle...

   Radera
 5. Engelbert är ett både ovanligt och fint namn. Jag tycker också om när namn "går i arv". Är så glad att mitt barnbarn fick heta Kristina, som andranamn, efter mig. Ha en bra helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våra båda döttrar fick sina tilltalsnamn från min frus farmor och från min farmor.

   Radera
 6. det är inte alls tramsigt att se efter vad för slags personlighet ens baby har innan en väljer namn! tvärtom är det ens första plikt som förälder. och det är bara början på en låååång rad av livsvariga plikter. believe you me!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl vara överens om att vara oense :)

   Radera
 7. Har bara känt en enda Engelbert. Såg i tidningen att han dog nyss ... men ett stiligt namn är det! Jag tycker nog att man kan få lite känsla av vilket namn som passar när man möter en nyföding. Lustigt nog.

  SvaraRadera
 8. Haha, visst vänjer man sig vid ett namn oavsett, men jag håller nog med dem som har valt ett namn på barnet innan det är fött och sedan ångrat sig! Så gjorde nämligen jag själv, vi fick fundera om för vi tyckte inte namnet vi tänkt oss passade! Trams? Ja kanske det, men jag är iaf nöjd med resultatet. Kul att man kallar dig vid rätt namn istället för Robban som jag inte tycker är lika fint

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bråkar inte om någon vill kalla mig Robban, men jag föredrar definitivt Robert.

   Radera
 9. Engelbert är ett fint och ovanligt namn. Låter som något riddarnamn under medeltiden. Alla mina tre barns hamn bestämde jag innan de föddes. Två namn var. Jag kan ångra att min yngsta dotter fick heta Åsa eftersom det är opraktisk ur internationell synpunkt. I synnerhet som hennes efternamn innehåller ett ä.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är bra att hon fick heta Åsa, om det var det namnet ni ville ha till er flicka. Inte ska vi väl behöva förutsätta att våra barn ska ha internationella karriärer och därför bara välja namn som passar för det engelska alfabetet. Tyskar heter Günther utan att det är ett problem. Och polacker kan ha namn som Wałęsa.

   Radera