söndag 25 oktober 2020

En smakebit på søndag - Anfall som försvar

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag läser heter Anfall som försvar och är skriven av Marc Cameron.   

När det avancerade AI-programmet Calliope hamnar på den svarta marknaden lyckas Kinas underrättelsetjänst komma över teknologin. AI:n är den mäktigaste i moden tid och liknas vid ett programmerbart rovdjur med förmågan att hacka och kontrollera all sorts elektronisk utrustning. Jack Ryan Jr och Kollegiet måste hitta Calliope innan det är för sent - i fel händer kan det kraftfulla vapnet förgöra en hel kontinent. Samtidigt står president Jack Ryan handfallen när hans barndomsvän Patrick West, tidigare CIA-agent och numera bosatt i Indonesien, anklagas för hädelse mot islam. För att lyckas rädda West innan det är för sent tvingas presidenten ta till okonventionella metoder.

Smakbiten är hämtad från sidorna 85-86:

Chang Xiubos farfar hade en gång ägt en häst som var så intelligent att den kunde smita genom alla grindar, hur komplicerade haspar de än hade. Eftersom hästen inte gick att hålla instängd blev det till slut tvunget att avliva den. Det var ett snudd på odiskutabelt faktum, hade den gamle sagt, att ju smartare någonting var, desto mer ofog ställde det till med och utsatte allt och alla i närheten för fara.

För unge Changs föräldrar blev risken att vara en smart häst en populär varning och ett sätt att säga nej när han bad om fler matteböcker eller en ny dator. Han fick ändå tag på sakerna - eftersom han var smart, vilket fick dem att oroa sig ännu mer. 

18 kommentarer:

 1. Tom Clancy har jag läst någon bok av och då menar jag någon som han faktiskt har skrivit. De här nya, som kallas Tom Clancy men som är skrivna av någon helt annan har jag ännu inte läst. Egentligen tycker jag att de låter spännande, men de är så förtvivlat tjocka...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, över 500 sidor, vilket känns onödigt.

   Radera
 2. Hoppas vi slipper se Trump komma över dylik teknologisk utrustning...fast det kanske redan är försent...tack för smakbit, trevlig söndag

  SvaraRadera
 3. Tack för smakbiten. Det här är en sådan författare som jag tror jag läst något av. Men i så fall för väldigt många år sedan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst något av Tom Clancy, bara av efterföljaren Marc Cameron.

   Radera
 4. inte läst författaren, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 5. Tror inte att jag har läst något av clancy, isf är det jätte länge sen, men vet att jag sett flera filmatiseringar. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr har jag bara läst Camerons böcker, så jag vet inte hur väl han förvaltat arvet efter Clancy.

   Radera
 6. Alltid när jag ser en bok av Tom Clancy tänker jag på en studiekompis som hade nästan en hel hylla full av hans böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att studiekompisen var en kille :)

   Radera
 7. Aha, så det är någon som bara skriver i hans anda då? Som han Millenniekillen. Jag har aldrig läst Clancy, inte riktigt min tekopp.

  SvaraRadera
 8. när jag var liten hade vi en häst som tog sig ur stallet på egen hand. har sett filmade Tom Clancy som jag gillat mycket. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hästar kan nog vara mycket klokare än vi tror.

   Radera
 9. De här böckerna brukar vara väldigt bra, men tyvärr rätt så tunga att läsa. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hade allt gått att skala bort hundra sidor.

   Radera