tisdag 27 oktober 2020

Tisdagstrion: Parhästar/duos/kärlekspar (etc.) i litteraturen

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat parhästar/duos/kärlekspar (etc.) i litteraturen. Det finns många duor i litteraturen, så här kan man välja och vraka. Här följer min trio:

Öster om Eden av nobelpristagaren John Steinbeck är en flödande släktroman om två familjer vars öden griper in i varandra i flera generationer.
Samuel Hamilton är irländaren som tar sig till Kalifornien, där han måste kämpa hårt för sin växande familj. Där är också Adam Trask och hans hustru Cathy. Adam är en god människa, men Cathy är en ond kvinna, som kallt utnyttjar alla som kommer i hennes väg. Äktenskapet med Adam är för henne bara vägen mot makten. Hon bedrar honom på själva bröllopsnatten med hans bror Charles. Och när hon fött tvillingar lämnar hon både dem och Adam.
Upptäckten av Cathys verkliga natur och av det hat hans bror hyser mot honom blir en svår chock för Adam. Ur brödrahatet uppstår en livslång konflikt som upprepas i nästa generation mellan tvillingbröderna Aron och Caleb. Den bittre och hatiske Caleb uthärdar inte Arons trygghet i livet. Grymt avslöjas en hemsk och skamlig hemlighet som Aron inte förmår bära och Caleb blir orsak till sin brors död.
Här finns flera duor. Vi har Adam och den förfärliga Cathy. (Jag tror aldrig jag har stött på en romanfigur som är så fruktansvärt ond. Det finns inga försonande drag hos henne.) Men även bröderna Charles och Adam, och givetvis Adams söner Aron och Caleb. (De båda bröderna ska förstås vara Bibelns Abel och Kain.)

I Den unge Werthers lidande av Goethe finner vi Werther och Lotte. 
Få litterära verk har fångat människors sinnen som Johann Wolfgang von Goethes roman om den unge Werther och hans Lotte - ett av de stora kärleksparen i världslitteraturen. När den tyske nationaldiktaren skrev sin tragiska kärlekssaga var han bara 24 år och boken hade i viss mån självbiografisk bakgrund. Romanen var ett litterärt lyckokast och gjorde omedelbar succé och skandal när den kom ut.
I bokens spår uppkom en formlig Wertherfeber. Unga män klädde sig som Goethes hjälte - den blå fracken med den gula västen blev weltschmerzuniformen i Europa. Några sköt sig också i likhet med bokens hjälte med en kula för pannan.
Detta är en av dessa böcker som det är roligt att ha läst. Jag har känt till titeln länge, men enbart det faktum att den är skriven av Goethe har känts lite avskräckande. Han är ju känd som en av de absolut främsta tyska poeterna.
Men Den unge Werthers lidanden skrevs långt innan han blev den store poeten. Den utgör ett exempel på den då rådande epoken Sturm und Drang, som i Tyskland avlöste upplysningen. Den visade vägen mot romantiken.
Boken är vad som brukar kallas en brevroman. Den består till största delen av brev, som Werther skickar till sin vän Walter. Walters svarsbrev får vi inte läsa, utan vi får tänka oss hans svar genom Werthers fortsatta brevskrivande. Genom breven får vi läsa om Werthers glödande kärlek till Lotte; en omöjlig kärlek, för hon är redan bortlovad till en annan. I tidens anda är texten oerhört svulstig. Det är romantik och det är tragedi med stor högstämdhet. På det sättet kan det kännas som märklig läsning för oss nutidsmänniskor, men den är ett intressant dokument från en betydande litterär epok.
Kärlekshistorien är som sagt olycklig, och Werther blir alltmer bedrövad. Han inser att han aldrig kommer att få Lotte, som för övrigt gift sig med Albert, men vi kan ändå ana att Werthers kärlek är besvarad, men Lotte kommer aldrig att lämna sin man. Till slut återstår endast för den lidande Werther att ta sitt liv.

I  Doktor Glas av Hjalmar Söderberg finner vi doktor Glas och Helga Gregorius. En bok skriven 1905 med en för den tiden upprörande innehåll. Doktor Glas har inget till övers för Gud och kyrkan, och när en ung vacker kvinna, gift med en vämjelig präst, kommer till honom och beklagar sig, eftersom hon inte vill ligga med maken utan bara med sin älskare, då ställer sig doktorn på hennes sida.
I början handlar det bara om att säga till prästen att av medicinska skäl låta bli sin unga hustru, men snart börjar doktor Glas fundera över om inte det bästa vore att en gång för alla lösa Helga Gregorius' problem. Vore det så fel om han tog livet av pastor Gregorius och därmed lät Helga bli fri igen? Doktorns förälskelse i Helga Gregorius påverkar naturligtvis hans ställningstagande.
Men har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?


21 kommentarer:

 1. Den unge Werthers lidande är riktigt fin, sorglig och läsvärd klassiker, intressant trio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket annorlunda jämfört med nutida romaner. Men stilbildande för sin tid.

   Radera
 2. Två klassiska par, men Öster om Eden tror jag inte att jag har läst. Tack för tips!

  SvaraRadera
 3. Öster om Eden är en fantastisk bok och en fantastisk TV-serie. Där finns ju en del versioner, men jag tänker bara på den med Jane Seymour.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och film icke att förglömma! Med James Dean i en av de ledande rollerna.

   Radera
 4. Har läst alla tre och skulle nog gärna läsa om några av dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Doktor Glas skulle jag kunna tänka mig att läsa upp, för det var ett antal år sen jag läste den.

   Radera
 5. Öster om Eden vill jag läsa någon gång.

  SvaraRadera
 6. så väldigt bra par! Öster om Eden läste jag som väldigt ung. och led med dem alla. Den unge Werther var kurslitteratur liksom Doktor Glas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag valde säkra kort :) Ja, de har det inte lätt i Öster om Eden.

   Radera
 7. Öster om Eden och Doktor Glas har jag läst. Båda författarna tillhör mina favoriter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de författarna gör en inte besviken.

   Radera
 8. Gillar din trio! Öster om Eden borde jag läsa - tyckte om Vredens druvor och Möss och människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, så får jag se till att läsa Vredens druvor och Möss och människor :)

   Radera
 9. Det var en trio med ganska olyckliga par!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl ofta de olyckliga paren som koms ihåg. Vi hade kanske glömt Romeo och Julia om de hade fått varandra på slutet.

   Radera
 10. Doktor Glas har jag läst, riktigt bra, och miljöbeskrivningarna var något i särklass om jag inte minns fel.

  SvaraRadera