söndag 18 oktober 2020

En smakebit på søndag - Priset

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag läser heter Priset och är skriven av Anneli Fichtelius.  

Under en brunch på Grand Hotel, dagen efter Nobelbanketten, dras Nobelpristagarna och bästa vännerna Helen Hymes och Ewa Atkins in i ett oväntat projekt som kommer att förändra deras liv och sätta både dem och deras familjer på oväntade prov. Ett projekt som resulterar i mediastorm och grova personliga hot. Men också en växande insikt om att värderingar och livsval, som med åren börjat gå isär allt mer, inte längre går att ignorera.

Smakbiten är hämtad från sidan 105:

Hon såg människor som flydde i panik upp på hustak och höjder eller trängdes i bussar och bilar på väg upp i bergsområden. Djur som skenade. Rapporteringen var kaotisk och osammanhängande. Hon fortsatte frenetiskt att bläddra mellan kanalerna i jakt på mer information. De bilder som slutligen tog andan ur henne var från ett av Japans största kärnkraftverk. Kärnreaktorerna hade rubbats ur sina lägen och såväl strömtillförsel som kylsystem slagits ut. En härdsmälta betraktades av den rapporterande journalisten, som helt oundviklig. Han ömsom grät, ömsom skrek i ren skräck medan han försökte förmedla sitt budskap in i kameran. Till slut såg man hur han slängde sin mikrofon på marken och skrikande började springa bort från platsen. Någon, troligen kameramannen, skrek något på japanska. Sedan blev det svart.

18 kommentarer:

 1. inte läst författaren, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 2. Okänd bok för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den dök upp som ett överraskningsrecensionsex.

   Radera
 3. Det var en spännande och obehaglig smakbit. Kände inte till boken.

  SvaraRadera
 4. Oj det var en intensiv smakbit! Tack för den!

  SvaraRadera
 5. Ny bok för mig, låter spännande. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Den här var ny för mig också. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, boken släpptes för knappt en månad sedan.

   Radera
 7. Det låter nästan som en ruggig dystopi, fast verkligheten överträffar väl snart fantasin. Kanske skulle jag gilla denna, ska kolla om den köps in på biblan. Tack för smakbit, ett logiskt men läskigt framtidsscenario där bara de välbärgade kan välja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns nog mycket vi vill blunda för.

   Radera
 8. helt okänd författare för mig. dramatisk smakebit och lite japansk. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 9. Oj, låter hemskt. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera