tisdag 20 oktober 2020

Tisdagstrion: Gudar, väsen, tomtar & troll (mytologi och folktro)

 

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat gudar, väsen, tomtar & troll (mytologi och folktro). Här följer min trio:


Bröderna Grimms sagor måste väl passa in här! De samlade ju på tyska folksagor, och i deras böcker finns allsköns olika väsen.

Vinterdöda ting av Peter Erik Du Rietz är en bok där vi möter människoliknande varelser, som med jämna mellanrum måste stilla sin hunger med mänskligt kött och blod. Vrikerna är på det viset våra värsta mardrömmar. Vampyrer, varulvar, alla dessa bestar som vi läst om och sett filmer om, måhända är de en bild av hur folktron har uppfattat dessa vriker.
Det är en berättelse om de kval en ensam vrik kan känna, när han är uppfylld av hat till den som en gång förvandlade honom.
Jag är full av beundran över hur Peter Erik Du Rietz med ingående miljöskildringar får en att känna att man verkligen är i Göteborg eller i Ryssland vid 1800-talets slut. Det är en tuff miljö, men där finns även plats för kärlek. Författaren måste ha ägnat sig åt en omfattande research, eller också är han helt enkelt mycket bildad, för han hämtar ledigt exempel och förklaringar från skiftande kulturer och epoker, vilket gör boken riktigt intressant. Dessutom är den spännande och när Carl Cronhammer når målet för sin långa resa möts vi av överraskningar som jag inte tänker avslöja. Där får författaren dessutom möjlighet att måla upp en värld, väsensskild från den vi känner.
Jag vill även framhålla att författarens fina språk är en källa till glädje. Endast vid något enstaka tillfälle råkar han använda ett uttryckssätt som inte var känt 1896. 
Vinterdöda ting är en mycket välskriven bok, spännande, känslosam och givetvis även bloddrypande.

Julens symboler av Helen Egardt lär oss vad våra vanligaste julsymboler betyder. 

22 kommentarer:

 1. Bröderna Grims sagor platsar sannerligen idag. De hemska Vrikerna tror jag att jag undviker, men Julens symboler blir jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 2. Instämmer: helt rätt med bröderna G.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som barn förstod jag egentligen inte till fullo vad de handlade om. Det var bara sagor. Som vuxen förstår jag att flera av sagorna handlade om att sälja sin själ till Djävulen. Och vilken grymhet det var ibland. Fåglar som hackar ut ögonen på folk...

   Radera
 3. Vinterdöda ting gillade jag :)

  SvaraRadera
 4. Bröderna Grimms sagor 🙂 Jag är så glad att jag lyckades rädda en sagobok från min barndom och det var en med just deras sagor. Många fantastiska berättelser där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nästan så att jag måste leta fram den 🥰

   Radera
 5. Bröderna Grimms sagor är ju rejält grymma uppfostringsberättelser, läste Askungen i original för barnbarnet, skiljes sig från Disney...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte för inte som de kallas Bröderna Grym 😜

   Radera
 6. Bröderna Grimms sagor läste jag när jag var ung. Tack för övriga tips.

  SvaraRadera
 7. den där rödklädde med narrkåpa och svans nere till höger på boken trodde jag inte hörde till bland julens symboler?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njaej, tveksam om den figuren. Ser ju inte ut som jag tänker mig julbocken...

   Radera
 8. Bröderna Grimms sagor lever verkligen kvar!

  SvaraRadera
 9. Bröderna Grimms sagor har jag läst. Tack för tips om de andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fler borde läsa Bröderna Grimms sagor så vi kan få en avdisneyfiering av de gamla folksagorna 😜

   Radera
 10. Bröderna Grimms sagor passar ju fint i trion!

  SvaraRadera
 11. Passande mix! Tack för tips!

  SvaraRadera