onsdag 7 oktober 2020

Veckans kulturfråga v. 41

 

Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. En fråga om kultur från olika aspekter. I morgon offentliggörs vem som får nobelpriset i litteratur, vilket har inspirerat till veckans kulturfråga som lyder:

Vem är din favorit bland tidigare Nobelpristagare i litteratur?


Intressant fråga, men inte helt lätt att besvara. Inte så att jag har läst alla tidigare nobelpristagare. Långt därifrån. Men det finns ändå en del att välja mellan. Jag tror att jag lyfter fram två, och dessutom är det två svenskar. Detta gör jag inte av chauvinistiska skäl, utan jag tycker att de var lysande författare.

Den ena är Selma Lagerlöf. Vilken författarinna! Gösta Berlings Saga, Jerusalem, Löwensköldska ringen och många, många fler. Den första kvinnan som erhöll nobelpriset i litteratur. Den första kvinnan i Svenska Akademien, invald i en tid när hon ännu inte fått rösträtt i riksdagsvalen.

Den andre är Pär Lagerkvist. Också han en gigant bland författarna. Min favorit bland hans böcker är Barabbas, men Dvärgen och Bödeln skäms inte för sig.


10 kommentarer:

 1. två fina författare. Selma Lagerlöf håller jag lite särskilt på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon bodde ju dessutom i Värmland <3

   Radera
 2. det var för lände sedan jag läste Pär Lagerkvist, har några olästa i bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dags att leta rätt på dem i bokhyllan alltså ;)

   Radera
 3. Jag har läst alldeles för lite av Lagerkvist och mest lyrik. Borde verkligen ge mig på någon av Barabbas och Dvärgen.

  SvaraRadera
 4. Av Pär Lagerkvist har jag bara läst "Himlens hemlighet", 2003, så kommer inte ihåg något ... Selma fick bli min favorit, så henne har jag läst mer av!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Himlens hemlighet lär vara förfärligt svårmodig. Jag föreslår att du provar någon av hans romaner ;)

   Radera
 5. Självklart att vi båda valde Selma. Jag la dock till två.

  SvaraRadera