onsdag 13 oktober 2021

Veckans kulturfråga v. 41 2021

Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Förra veckan fick vi ju veta att Abdulrazak Gurnah (jag måste hela tiden kolla hans namn) erhållit årets nobelpris i litteratur. Han är född i Zanzibar; en östafrikansk ö som numera är en del av Tanzania. Veckans kulturfråga lyder: 

Vilken författare som skriver om Afrika är din favorit?


Jag vill absolut inte ge sken av att vara någon expert på afrikansk litteratur. Ska jag vara ärlig, så har jag läst väldigt få böcker av författare som skriver om Afrika.

Men jag gör väl som vanligt och lyfter fram kenyaneNgũgĩ wa Thiong'o. (Det står "vilken" författare, så jag får väl bara nämna en.) Framför allt är jag väldigt förtjust i hans roman Floden mellan bergen.

Två gikuyustammar i Kenya under den brittiska kolonialtiden strider sinsemellan om värdet av gamla traditioner kontra det nya västerländska inflytandet. Konflikten markeras geografiskt av floden som rinner mellan samhällena. Ett älskande par från vardera sidan försöker överbrygga klyftan, något som resulterar i en tragedi.

Detta är en riktigt bra bok, som ger ett afrikanskt perspektiv på vad som händer när kolonisatörer tar marken från dem som ägt den i många generationen samtidigt som de vill påtvinga "infödingarna" europeisk religion och europeiska värderingar.

Jag kommer aldrig, aldrig någonsin att acceptera kvinnlig omskärelse (könsstympning), men det är ändå oerhört intressant att läsa det afrikanska perspektivet. En infödd kristen pastor predikar straffdomar över dem som låter omskära sig (gäller både pojkar och flickor) eftersom den som kristnat honom sagt att det är syndigt att göra det. Men hans dotter går emot honom och kräver att bli omskuren. Hon vill bli kvinna och hon vill göras vacker.

När det blir konflikt mellan stammens traditioner och kolonisatörernas religion, så blir det viktigt att försvara det gamla till varje pris.

12 kommentarer:

 1. Den borde jag läsa, tror jag. Som struntade i "en" och körde på fler ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, läs den! Och visst får man strunta i detaljer i frågorna.

   Radera
 2. läst tre böcker av Ngũgĩ wa Thiong'o, tyckte kanske bäst om Floden mellan bergen

  SvaraRadera
  Svar
  1. har nog läst fyra böcker av James Ngugi, som han också heter, en produktiv man.

   Radera
  2. Han gavs namnet James i missionsskolan, men återtog sitt kikuyunamn 1970.

   Radera
  3. (som ungdomar som reste till England på språkkurs på 1970-talet, så skulle de få ett engelskt namn... för ingen kunde väl uttala svenska namn typ Robert, Göran, Gunhild eller andra konstiga namn... men man kan inte döpa om hela världen!)

   Radera
  4. Va? Jag var i England på språkkurs på 1970-talet. Inte var det någon som tvingades att byta namn. Men jo, det går bra för britter att uttala namnet Robert. Ett skotskt namn från början. Flera skotska kungar hette Robert.

   Radera
  5. valde fel nam somexempel... lite på skoj,men så var det. Klart att du inte märkte det med ditt skotska namn

   Radera
 3. Floden mellan bergen är den enda jag har läst av honom. Av någon anledning blev jag inte riktigt gripen, kanske var det fel tillfälle. Jag har dock tänkt att jag ska läsa mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har även läst Om icke vetekornet, men jag tyckte Floden mellan bergen var bättre.

   Radera
 4. Regler är till för att tänjas på, men tack för fint inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick i alla fall en ursäkt för att bara nämna en författare ;)

   Radera