söndag 3 oktober 2021

En smakebit på søndag - Kokain

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter Kokain och är skriven av Pascal Engman. 

En våldsam avrättning på öppen gata försätter de boende i Järva i skräck. Vad blir nästa drag i kriget mellan de rivaliserande förortsgängen Vargarna och YBT? I skuggan av våldet tvingas butiksinnehaverskan Fatou Diop gång på gång att vända bort blicken av rädsla. Men någonstans går gränsen för hur mycket en människa kan svälja utan att göra motstånd.

Polisinspektör Vanessa Frank kopplas in i mordutredningen och finner sig mitt i en brinnande gänguppgörelse där allt verkar handla om kokainet. Samtidigt som hon försöker landa i rollen som fostermamma till tonåriga Celine visar sig hennes nya sårbarhet bli den största utmaningen för utredningen.

Smakbiten är hämtad från prologen på sidorna 14-15:

Kemal hade alltid trott att han inte skulle ge sig utan strid, att han skulle kämpa tills krafterna tog slut. Istället betedde han sig som ett offerlamm på väg till slakt. Allt han orkade göra var att stirra ut på den glesa trafiken genom bilrutan. De lämnade Hökarängen, körde mor Järva, Vargarnas område, via motorlederna runt Stockholm.

Vid en gångbro i Husby kastade två ungar snöboll på varandra. Kemal antog att de var de sista barnen han skulle se innan han dog.

Skulle de filma när de förnedrade honom, pissade i hans mun? Dela filmen på gängets sociala medier, som en varning? Det hade hänt andra förr. Skulle killen som slutligen sköt honom skryta om det på krogen? 

(PS. Om jag är dålig på att kommentera på andras bloggar så beror det på att det är mycket nu kring min hustrus sjukdom.)

16 kommentarer:

 1. Den låter intressant så vem vet. En dag kanske jag läser den.

  SvaraRadera
 2. Det låter som en tuff bok. Inte läst något av författaren men tänkt testa första delen någon gång….. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En riktigt bra spänningromansförfattare.

   Radera
 3. Än så länge har jag inte läst något av Pascal Engman, men jag har Patrioterna oläst i hyllan. Så småningom kommer jag säkert till den också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läslistan är lång som alltid förmodar jag.

   Radera
 4. Svar
  1. Det är oförändrat. Vi får se tiden an.

   Radera
 5. Hoppas din hustru repar sig fort, det var verkligen ingen ände på allt tragiskt. Du och döttrarna får nu stötta varandra i detta. Boken vill jag faktiskt inte läsa även om jag tror att den är välskriven, ämnet är högaktuellt men brutalt.
  Sköt om dig så du orkar finnas där för familjen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läkarna har inga besked att ge än.
   Pascal Engmans böcker är riktigt bra spänningsromaner, men stundtals våldsamma.

   Radera
 6. Tack för smakbiten! Har inte läst något av författaren än.

  Hoppas din fru mår bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan rekommendera hans böcker.
   För min fru är läget oförändrat. Stabilt, men hon är kvar på intensiven.

   Radera
 7. Så tråkigt att höra om din fru och allt som hänt, hoppas det vänder till det bättre.
  Tack för smakbiten. Har funderat på den här serien, men inte kommit mig för att prova.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle gärna vilja uppleva en ljusglimt snart.
   Det är en bra serie.

   Radera
 8. Svar
  1. Det är mycket som du tycker är läskigt ;)

   Radera