tisdag 5 oktober 2021

Tisdagstrion: Årstid i boktiteln

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat årstid i boktiteln. Här är min årstidstrio:   

Vinterland av Kim Faber och Janni Pedersen är en riktigt bra spänningsroman.
Det är dagen före julafton och Signe Kristiansen, utredningschef på mordroteln i Köpenhamn, blir uppringd av chefen. Semestern är slut: En enorm explosion har ägt rum vid julmarknaden på Nytorv. Nitton personer är döda, många fler skadade. Danmark är skakat, och man satsar allt för att ta reda på vad som hänt och vem som ligger bakom dådet. Den tidigare stjärnpolisen Martin Juncker, Signes gamla mentor, har efter ett gravt tjänstefel blivit förflyttad långt ut i provinsen. Där bor han med sin demente far och har i uppgift att leda den nyupprättade lilla polisavdelningen. Det borde vara odramatiskt, och är det också, tills ett spektakulärt fall hamnar på hans bord. Utredningen i Köpenhamn trampar vatten, och man byter ständigt spår, fram till att Signe får ett tips som pekar i en riktning hon inte kunnat föreställa sig i sin vildaste fantasi.

Satans sommar av Kim Faber och Janni Pedersen är uppföljaren till Vinterland. Jag tyckte att Vinterland var en riktigt bra kriminalroman; den hade vunnit den danska kriminalakademins debutantpris. Den här är minst lika bra. För den som lockas av den här romanen ger jag rådet att först läsa Vinterland, för de hör ihop. Jag tror att man behöver den förförståelsen för att riktigt uppskatta Satans sommar.

Romanen innehåller den där mixen av terrordåd/kriminalitet och huvudpersonernas personliga problem som ger grunden till en bra roman. Karaktärerna är komplexa. Skrapar man på ytan framträder en annan människa än den man tror. Mordet på den kände advokaten har en helt annan bakgrund än vad man som läsare kan förvänta sig.

Vidare finns det helt klart människor på toppositioner som inte vill att obekväma frågor ska ställas runt terrorbrottet som Vinterland handlade om. Och de skyr inga medel för att förhindra att sanningen kommer fram.

Har alla lösa trådar från Vinterland kunnat knytas ihop genom den här boken? Inte då! Det är helt uppenbart att det finns ett antal obesvarade frågor, framför allt kring terrorbrottet. Jag är helt övertygad om att det kommer fler Martin Juncker-deckare.

Höst av Selma Lagerlöf köpte jag på Bokbörsen nyligen efter att ha sett den omnämnas på någon bokblogg. Den har jag inte hunnit läsa än. Det var den sista bok som hon gav ut. Den innehåller en blandning av tal, essäer, noveller och legender.

28 kommentarer:

 1. Inte läst någon av böckerna men har Vinterland i bokhyllan.

  SvaraRadera
 2. Nu är du den tredje jag tittar in hos som har med Vinterland, så jag antar att den är bra. Höst har jag inte läst, men det borde jag förstås. Funderar på om jag inte ska ägna nästa år till att klämma Lagerlöfnoveller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar man spänningsromaner, så är Vinterland ett bra val.
   Låter som en bra idé att klämma Lagerlöfnoveller. Jag kanske hänger på.

   Radera
 3. Lagerlöf blir jag alltid nyfiken på :)

  SvaraRadera
 4. De två första finns i hyllan.

  SvaraRadera
 5. Jag blir väldigt nyfiken på Kim Faber och Janni Pedersens böcker efter idag. Det är böcker som jag missat totalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns nog i en bokhandel nära dig :)

   Radera
 6. Satans sommar ligger i min läshög och skall läsas så snart min pliktläsning är överstödkad. så fin Selma Lagerlöfs bok är!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag utgår från att du har läst Vinterland. Visst är Höst fin!

   Radera
 7. Lite vemodig titel, att Selma kallar en av sina sista samlingar "Höst"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller kanske vittnade det om insikt.

   Radera
 8. En liten stund funderade jag på att ta med båda böckerna av Faber & Pedersen, men så blev det inte. Bra är de båda två i alla fall.

  SvaraRadera
 9. bra passande trio, läst alla tre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får jag se till att läsa Höst vad det lider.

   Radera
 10. Jag vill deckarserien och Lagerlöfs sista bok ( visste inte att hennes "Höst" fanns förrän nu)

  SvaraRadera
 11. Höst av Selma Lagerlöf vill jag läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir sällan besviken på Lagerlöf.

   Radera
 12. Jag ser fram emot att läsa mer om Martin Juncker! Tror du det blir höst eller vår i titeln nästa gång? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väl den stora frågan :D

   Radera
 13. Tror det var jag som "tipsade" om Selma-boken. Men till skillnad från dig har jag inte skaffat den, än. (du tackade t o m i kommentarsspalten https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2021/09/hostlasning.html?showComment=1633619100681#c1962590211217889676)

  SvaraRadera