måndag 4 oktober 2021

På torsdag är det dags igen

På torsdag är det dags. Då avslöjas vem Svenska Akademien har utsett till 2021 års nobelpristagare i litteratur. Ja, jag säger vem och inte vilka, för priset har inte tilldelats två personer sedan 1974.

Jag har sagt det förut, och jag säger det igen. Det vore riktigt roligt om priset tilldelades den kenyanske författaren Ngũgĩ wa Thiong'o. Jag tror att det endast är en svart författare från Afrika som fått priset och det var nigerianen Wole Soyinka 1986.

Givetvis menar jag inte att land och hudfärg ska vara det avgörande, men det känns som att stora delar av världen är bortglömda i nobelprissammanhang och Afrika och Ngũgĩ wa Thiong'o skulle vara en värdig nobelpristagare.

En annan afrikansk författare som gärna får komma i fråga är nigerianskan Chimamanda Ngozi Adichie, men jag tror och hoppas att det är Östafrikas tur den här gången.

2 kommentarer:

  1. Har bara läst en bok av Thiong'o och var kanske inte överförtjust, men jag tänker definitivt läsa fler - oavsett om han prisas eller inte. Väldigt spännande att se vem det blir.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är alltid spännande och jag har aldrig gissat rätt.

      Radera