tisdag 12 oktober 2021

Tisdagstrion: Blått

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat blått. Givetvis kom jag att tänka på Blå tummen av Herman Lindqvist, men den boken hade jag med för några veckor sedan. Även Blå stjärnan av Jan Guillou har fått vara med i tisdagstrion. Därför väljer jag blå omslag istället. Här är min blåa trio:  

Änglar och demoner av Dan Brown. Som alltid i Browns böcker är det en kapplöpning mot tiden. Den katolska kyrkan hotas. Fienden förmodas vara Illuminati, som beskrivs som kyrkans urgamla fiende. (Den orden som hette Illuminati upplöstes på slutet av 1700-talet, men det hindrar inte att foliehattarna har tagit boken till sig och spekulerar kring ett mystiskt Illuminati som i hemlighet styr världen.)

En bomb är placerad någonstans i Vatikanen. Samtidigt har kyrkans alla kardinaler samlats för att välja en ny påve eftersom Den Heliga Stolen är vakant. Det finns fyra starka kandidater till att efterträda den avlidne påven, men alla fyra har försvunnit.

Det är en riktigt spännande bok, som i vart fall fick mig att ivrigt bläddra vidare.

Snöblind är den första boken av Ragnar Jónasson som jag läst. Av isländska författare har jag bara läst ett par böcker av Halldór Kiljan Laxness och Jón Kalman Stefánsson tidigare, men det här var den första isländska deckaren för mig.

Det är riktigt roligt att följa historien i ett isländskt samhälle vid en fjord på norra Island. Det är mitt i vintern och det mesta verkar ligga begravt i snö och is. En lavin gör att byn blir helt isolerad.

Själva kriminalhistorien är riktigt spännande. Den unga kvinnan som hittas blödande och medvetslös i snön. Den gamle författaren som ramlar och slår ihjäl sig. Mord? Mordförsök? Olyckshändelse? Den unge polisen Ari är ivrig när han ska utreda de båda händelserna, men han märker snart att allt inte är vad han och andra har trott. Lögner avslöjas; lögner som de inblandade aldrig hade trott skulle avslöjas.

Det här var en bok jag gillade och jag läser gärna mer av Ragnar Jónasson. Snöblind är första boken i Det mörka Island-serien.

Bibliotekarien i Auschwitz är ännu en bok om det fruktansvärda som hände för 80 år sedan. Händelser som fått ett eget ord - Förintelsen. Men bara för att ämnet har behandlats i tidigare böcker så är detta inte någon onödig bok. Den bygger på den sanna historien om överlevaren Dita Kraus. Författaren har träffat denna kvinna, han har läst hennes makes bok (han var också i Auschwitz och de gifte sig ett antal år efter befrielsen) och han har besökt Auschwitz och andra platser som beskrivs i boken.

Att Dita överlevde får ses som något av ett mirakel. Nazisterna genomförde massutrotningen på ett metodiskt sätt. I Auschwitz fanns den beryktade läkaren Josef Mengele, som använde judar för att kunna göra märkliga och vedervärdiga experiment. Miljoner judar mördades. Ändå fanns det människor som fick uppleva krigsslutet och Dita var en av dem.

Idag är hon 92 år och bor sedan länge i Israel. Snart är överlevarna borta. Samtidigt kan vi märka att de som förnekar Förintelsen ökar i antal. Därför är böcker som denna så viktiga. "Om detta må ni berätta."

Bibliotekarien i Auschwitz är en gripande skildring av en monstruös tid. En mycket välskriven bok som jag hoppas att alla vill läsa.

30 kommentarer:

 1. Just det, Snöblind ville jag ju läsa. Tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
 2. Två av tre är inte illa! Bibliotekarien i Auschwitz är den enda jag inte har läst, men jag vill nog göra det. Den har ju "bibliotekarie" i titeln...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En gripande historia som jag rekommenderar å det allra varmaste!

   Radera
 3. Riktigt blå omslag, varierande, sett en filmatisering och läst en.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade varit kul och du berättat vilken film du sett och vilken bok du läst.

   Radera
  2. sett Brown filmatiserad,maken läste alla delarna på engelska, jag gillar isländskt

   Radera
  3. Jag känner mig inte tillräckligt trygg i det engelska språket för att läsa böcker på engelska. Jag vill gärna ha dem översatta.

   Radera
 4. Dan Brown vill jag inte läsa, kanske däremot Auschwitz-boken. Fast det är tungt.

  SvaraRadera
 5. Änglar och demoner är min favorit av Dan Browns böcker :)

  SvaraRadera
 6. Ragnar Jonason ja. Jag tror att jag har en bok av honom i läslistan i alla fall. Tack för tips!

  SvaraRadera
 7. Tack för tips om den isländska deckaren. Visste inte att Bibliotekarien i Auschwitz var baserad på en överlevandes historia. Vill läsa den också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bibliotekarien i Auschwitz är verkligen värd att läsa!

   Radera
 8. Välbekanta böcker men Snöblind håller jag på med och Änglar och Demoner var det evigheter sen jag läste.

  SvaraRadera
 9. Den första har jag läst och de andra två vill jag läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fina böcker, var och en på sitt sätt.

   Radera
 10. Jag får nog ta och ge mig på den där "SnöRlind" snart :) Eller kanske hellre börja med den första. Bibliotekarien tror jag att jag har i min Storytellista. Brown tror jag inte skulle funka på mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du skulle tycka om Bibliotekarien i Auschwitz.

   Radera
 11. Isländska deckare är eventuellt underskattade! Det är något med landskapet där, tror jag.

  SvaraRadera
 12. har inte läst någon av dina tre. men jag har läst annat av Jónasson som jag tyckt mycket om. Bibliotekarien i Auschwitz är jag väl medveten om men jag tycker att det är så förfärligt att läsa om den hemska tiden och inte blev det bättre efter besöket i Auschwitz/Birkenau

  SvaraRadera
 13. Änglar och demoner har jag läst. Har läst andra böcker av Ragnar Jónasson men inte denna. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att böcker om påveval är spännande, så jag gillade både Änglar och demoner och Konklaven.

   Radera
 14. Snygga blå nyanser! Änglar och demoner är min Brown-favorit, mycket på grund av miljön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bibliotekarien i Auschwitz tycker jag har ett riktigt snyggt omslag.

   Radera