måndag 4 oktober 2021

Perfect Day av Torbjörn Löwendahl

Titel: Perfect Day

Författare: Torbjörn Löwendahl

Förlag: Lionvalley Publishing (2021)

Antal sidor: 305

Baksidestexten

Det är en klen tröst att veta vem som ligger bakom pandemin när min kärlek är förlorad. Spillrorna av Linköpings befolkning bråkar om makten medan jag söker bekräftelse som revolverman. Men döden har länge vandrat vid min sida.

(Perfect Day är den andra delen i serien Stayin' Alive där människan får betala priset för sin respektlöshet mot naturen.)

Jag var tveksam till att läsa första delen i trilogin. Det kändes inte som någon genomtänkt intrig. Men fel hade jag! Jag tyckte mycket om Stayin' Alive och har därför sett fram mot att få läsa den andra delen.

Löwendahl gör mig inte besviken med den nya delen. Vi är tillbaka i Linköping, den enda stad i världen som vi får veta något om. Den mänskliga civilisationen är krossad och det finns ingen fungerande statsmakt. Det dröjer dock inte länge förrän det dyker upp grupper som mer än gärna vill fylla tomrummet. 

I Perfect Day får vi veta vad/vem som har utlöst pandemin och den därpå följande utrotningen av större delen av jordens befolkning. Krafter har släppts lös vars konsekvenser är svåra att förutse. Fantasieggande och skrämmande.

Det är en hel del skjutande och dödande i boken och det kan möjligen störa den vämmelmagade. Mig stör det dock inte, eftersom denna dystopi bygger på att samhället har brutit samman och det är äta eller ätas som gäller.

Men det som jag anser är bokens stora behållning, och det gällde även första delen, är den cyniska humor som Löwendahl låter huvudpersonen Jonathan uttrycka i ord och tanke. Och när Jonathan riskerar att dö tröstar han sig med tanken: "Jag spände hanen i förvissning om att den som berättar historien omöjligen kan dö i andra delen av en trilogi." Det tyckte jag var riktigt roligt!

Stayin' Alive var bra. Perfect Day är ännu bättre! (Titeln Perfect Day är för övrigt hämtad från låten med samma namn av Lou Reed.)

3 kommentarer:

 1. Svårt att säga kanske,men när kommer sista delen ut ? Brukar vilja läsa alla böcker rad , lätt för att glömma annars. :)

  Mvh Pajjen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag tyvärr inte svara på. Du får kontakta förlaget. https://www.lionvalley.se/

   Radera
  2. Tack för frågan!

   Jag känner igen tanken att vilja ha hela serien klar, men det tar ju ett tag att skriva och en hel del av passionen bygger ju på hur många läsare och hur fin respons jag som författare får på vägen.

   Så köp de två första delarna så motiverar du oss indieförfattare och förlag i vårt arbete! :)

   Radera