tisdag 19 oktober 2021

Tisdagstrion: Konst & fotografi

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat konst & fotografi. Här är min trio: 

Torgny Lindgrens roman Dorés bibel utspelar sig inte helt oväntat i Västerbotten. Huvudpersonen kan inte läsa och skriva, men han älskar den Bibel som illustrerats av den franske konstnären Gustave Doré.
Hus i Karlstad genom konstnärens ögon. Det är en hel massa hus i Karlstad, som konstnärinnan Jessica Stuart-Beck har avbildat. En riktigt fin bok, men det är kanske en sådan bok som man inte köper till sig själv utan man köper den som present till någon annan. Lustigt nog tyckte jag att den var så fin att jag köpte den till min bror i födelsedagspresent. Han hade också sett boken i bokhandeln och tyckt om den. Därför köpte han den till mig i julklapp. När han fick sin födelsedagspresent hade han redan köpt julklappen till mig, så vi köpte dem helt oberoende av varandra. Och därför har vi båda all anledning att vara nöjda med vad vi fick.
Övergivet av Kieron Connolly är en fotografisk resa till fler än hundra platser som lämnats åt sitt öde.
Från den förbjudna zonen i Tjernobyl till Aralsjöns saltsjuka slätter och från en ekande tom teater i Detroit till kalla krigets ödelagda bunkrar. Med 150 dramatiska och fängslande bilder berättas här historier om övergivna platser från jordens alla hörn.
Om du någon gång undrat hur världen skulle te sig om människorna skulle utplånas från jordens yta så ger dig fotografierna i den här boken en konkret bild. Kanske är det också just den kittlande tanken på människans fall som gör dessa bilder så oerhört fängslande. Det är en stark estetisk upplevelse som skapas av kombinationen döden, förfallet, imponerande byggnadsverk och absolut glömska.

20 kommentarer:

 1. intressant trio, äger andra böcker om övergivna hus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite sorgligt att hus överges.

   Radera
 2. Jessica S-B har gjort en sån bok om Arvika också, hon är skidklig - gör väldigt fina blommor dessutom!
  http://klimakteriehaxan.blogspot.com/2021/10/konst-och-foto-i-bokhyllan.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det visste jag inte att hon gjort en sån bok om Arvika också. Tack för info!

   Radera
 3. Övergivna platser kan verkligen vara vackra.

  SvaraRadera
 4. Ja, Jessica gör mycket fint, liksom hela familjen.
  Kom inte ens att tänka på Dorés bibel — då är det nog dags för en omläsning.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns inte om några bilder från Dorés bibel finns med i Lindgrens bok, men hans bok handlar i alla fall om den illustrerade bibeln.

   Radera
 5. Jag har nog inte en enda fotobok och jag tror inte att jag någonsin har bläddrat i någon. Konstigt egentligen för jag gillar ju att titta på foton.

  SvaraRadera
 6. Dorés bibel har jag väl läst, men inte de andra två. Övergivet blir jag nyfiken på. Det är ett spännande tema.

  SvaraRadera
 7. kul med födelsedagspresenten/julklappen! gick för några år sedan och fotograferade obebodda och fallfärdiga hus och lador. har inte läst just denna Lindgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt sammanträffande.
   Aha, du borde kanske ge ut en bok :)

   Radera
 8. Dorés bibel tänkte jag inte alls på. Smart! Övergivet ser väldigt intressant ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker Dorés bibel passade bra här ;)

   Radera
 9. Övergivet verkar spännande! Kul med era julklappsinköp!

  SvaraRadera
 10. Tack för tre jätteintressanta tips.

  SvaraRadera