söndag 19 december 2021

En smakebit på søndag - Judas

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Betraktninger. Boken jag ska börja läsa heter Judas och är skriven av Amos Oz.

När Schmuel Ash lämnas av sin flickvän och tvingas avbryta sina bibelstudier finner han en oväntad fristad som assistent till den ärrade lärdomsgiganter Gershon Wald. I det gamla huset i Jerusalem bor även Walds svärdotter, den lockande men undanglidande Atalia.  

Smakbiten är hämtad från sidan 14:

Ungefär tre veckor innan Jardena gifte sig övergav Shmuel till slut sin mastersuppsats om "judiska aspekter på Jesus", ett projekt som han tett sig in i med enorm entusiast, eggad av den vågade insikt som slagit honom när han valde ämnet. Men så snart han började gå in på detaljer och utforska källor upptäckte han att hans briljanta idé inte på något sätt var ny, eftersom den funnits i tryck redan innan han föddes, i början av trettiotalet, i en fotnot till en kort artikel av hans framstående lärare, professor Gustav Jom-Tov Eisenschloss.

18 kommentarer:

 1. Författaren känner jag till, men jag har inte läst något av honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte heller läst något av honom tidigare.

   Radera
 2. Läst ett par böcker av författaren. "Hur man botar en fanatiker och om att skriva" borde för övrigt alla läsa. Oz är klok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han var ju en av favoriterna till att få nobelpriset, men så blev det aldrig.

   Radera
 3. Alltså, han är säkert en bra författare, välkänd och hyllad, men jag lockas måttligt av Israel-Palestina-konflikten som enligt min åsikt kommer att pågå för evigt, så långt från varandra är parterna. Tack för smakbit

  SvaraRadera
 4. Känner igen författaren men har inte läst något av honom.
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. jag har läst En berättelse om kärlek och mörker, en självbiografisk roman, och den älskade jag. Judas låter ju mycket intressant. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 6. Jag älskade den här boken och tyckte att den innehöll så många intressanta saker om både religion och Israel-Palestina-konflikten och jag har rekommenderat den till alla jag känner typ. Sen läste jag tyvärr efteråt att hans dotter sa att han var ett svin men jag har inte forskat mer i det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj då! Ja, det kan gömma sig mycket elände i en familj.

   Radera
  2. Kvack! Jag som blev helt kär i karln efter att ha läst boken.

   Radera
 7. Författaren känner jag till, men har inte läst något av honom. Den här kände jag inte ens igen!

  SvaraRadera
 8. Svar
  1. Jag tror det är en väldigt intressant författare, som jag tyvärr inte har läst något av tidigare.

   Radera
 9. Åh, jag tyckte så mycket om den! Ska bli spännande att se din recension sedan.

  SvaraRadera