onsdag 1 december 2021

Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò

Titel: Stanna hos mig

Originalets titel: Stay with me

Författare: Ayòbámi Adébáyò

Förlag: Piratförlaget (2018)

Antal sidor: 340

Yejide träffade sin man på universitetet och de har varit gifta i fyra år. De har ett fint äktenskap, allt som egentligen saknas i deras liv är ett barn. Yejide ber om ett mirakel, hon träffar läkare, hon går motvilligt på en krävande ceremoniell pilgrimsfärd. Men inget händer. Släkten är bestämd, kräver ett barn och insisterar på att hennes man ska ta en till fru. Yejide känner sig förtvivlad. Hennes make försöker blidka Yejide såväl som släkten. Men det är en omöjlig situation som kommer att leda till svartsjuka, svek och förtvivlan. Romanen är en kärlekshistoria som utspelar sig mitt i den politiska turbulensen i Nigeria under åttiotalet.

Stanna hos mig är Ayòbámi Adébáyòs debutroman. En roman om att önska sig barn mer än något annat, men utan att få det. Detta i ett samhälle där barnlöshet är ett problem för hela släkten. Pressen på det barnlösa paret finns där hela tiden, men framför allt på kvinnan, för det är väl hennes uppgift att föda barn och hennes fel om det inte sker?

Historien berättas omväxlande av Yejide och maken Akin. Man får veta deras innersta tankar och som läsare inser man att så mycket hade kunnat lösa sig om de bara hade vågat tala med varandra.

Det är en sorglig, men vacker, roman med ett gripande slut. Samtidigt får vi en bild av den politiska situationen i ett av vanstyre härjat Nigeria. Verkligen en läsvärd debutroman.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 12: Läs en bok med blommigt omslag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar