onsdag 1 december 2021

Veckans kulturfråga v. 48 2021

Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Linda konstaterar att Sverige har fått sin första kvinnliga statsminister, den första transpersonen som statsråd och den första rektorn som skolminister. Så därför är veckans tema "först". Veckans kulturfråga lyder: 

Vilken person eller vilken händelse som var först vill du lyfta fram?


Jag väljer Halldòr Kiljan Laxness (1902-98), som var den förste, och hittills ende, islänningen att tilldelas Nobelpriset i litteratur. Han fick priset 1955 med motiveringen: "För hans målande epik, som förnyat den stora isländska berättarkonsten."

Jag har bara läst en av hans böcker och det är Gerpla - en kämpasaga. Den handlar om några islänningars liv och strävan efter ära vid tiden för kristendomens spridning i norra Europa.

Det är lite svårt att hålla reda på vilka de olika personerna är, för nästan alla har namn som börjar på Thor...

Mitt intryck är att Laxness ofta är satirisk i boken. Åtminstone hoppas jag att han är det. Människorna är grymma och ofta tämligen enfaldiga. Hans beskrivning av påvedömet och dess präster handlar mest om hur de försöker få in rikedomar till kyrkan. De isländska kämparna söker förtvivlat efter en konung som de kan tjäna. De vill inte leva tillsammans med fru och barn, utan vill hellre mista livet på slagfältet, utan att egentligen ha en aning om vad kriget handlar om.
Dock rekommenderar jag gärna denna bok, eftersom den ger en bild av den isländska berättartraditionen, som Laxness är en del av.

8 kommentarer:


 1. inte läst honom än, Indien har också bara en Nobelpristagare, som Finland (utom då finsk Fredspristagare)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst finns det fler länder som inte har mer än en nobelpristagare i litteratur. Många har ingen alls. Men nu valde jag Laxness som svar på veckans kulturfråga.

   Radera
  2. (Bremer var den första kvinnan att få rå om sina egna pengar - och alla andra kvinnor efter tack vare hennes insats!)

   Radera
  3. Fast nu handlade det ju om Laxness...

   Radera
 2. jag har läst Salka Valka, det vet jag. pappa läste Fria män och morfar talade ofta om Laxness

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, jag blir nyfiken på Salka Valka. Det var tydligen hans genombrottsroman.

   Radera
 3. Spännande! Jag har bara läst kortare texter av honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att Island har en hel del att erbjuda.

   Radera