måndag 6 december 2021

Meter i sekunden av Stine Pilgaard

Titel: Meter i sekunden

Originalets titel: Meter i sekundet

Författare: Stine Pilgaard

Förlag: Modernista (2021)

Antal sidor: 240

En ung kvinna flyttar till Västjylland och frågorna hopar sig. Hur småpratar man med den lokala mathandlaren? Kan man stoppa världens dårskap med en frågespalt? Vad tänker västjyllänningarna på i pauserna mellan sina meningar? Varför är folkhögskoleeleverna så glada, och hur fäller man ihop en barnvagn i ett stycke? Meter i sekunden är en humoristisk och kärleksfull roman om en ung kvinna som flyttar till Västjylland och ska hitta en väg genom folkhögskolelivet och den västjylländska samtalsformen, och samtidigt komma in i rollen som nybliven förälder och orakel i lokaltidningens frågespalt.

Meter i sekunden av Stine Pilgaard var en riktigt trevlig läsupplevelse. Boken har fått flera utmärkelser i hemlandet Danmark där den har sålt i över 80000 exemplar.

Det är en mysig bok och riktigt rolig. Kanske inte så att den lockar till gapskratt, men jag sitter hela tiden och myser när jag läser boken. Alldeles speciellt gillar jag de fiktiva frågorna till tidningens frågespalt och huvudpersonens svar som är en märklig blandning av klokskap och galenskap.

Måhända är det tänkt att man ska ha roligt åt västjyllänningarnas sätt att tala. Det skämtet är nog omöjligt att förstå om man inte är dansk, men det finns så mycket annat i boken att fnissa åt. Så har du någon julklapp kvar att köpa kan Meter i sekunden vara ett bra alternativ. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar