fredag 10 december 2021

Fem en fredag v. 49: Antingen eller

Fem en fredag kommer från bloggen elisamatilda. Varje vecka ställer Elisa fem frågor. Den här gången kallar hon temat antingen eller.

1. Ta sönder ett pepparkakshus eller ett hus gjort av lego, och varför?
Den frågan var lite svår, för jag har inga små barn så här finns varken pepparkakshus eller lego. Men om jag hade några små barn skulle jag nog göra söndertagande av pepparkakshuset till en rolig grej på tjugondag knut och låta alla få äta av huset. (Jag letade på nätet efter bilder på pepparkakshus och valde det fulaste jag kunde hitta. Det skulle kännas lättare att demolera ett sådant hus...)

2. Egenbakade eller köpta pepparkakor, och varför?
Definitivt köpta. Jag tycker att de köpta pepparkakorna är godare. Enda ursäkten för att baka pepparkakor själv är om man har små barn som kan tycka att det är roligt.

3. Insnöad med din närmaste granne eller insnöad ensam, och varför?
Definitivt ensam! Jag vet inte vad jag skulle tala med grannen om ifall det blir en längre tid. Då sitter jag hellre ensam och läser. (En del skulle nog säga att jag alltid är lite insnöad...)


4. En grön jul eller en regnig jul, och varför?
En regnig jul blir väl oftast grön, men om frågan handlar om regn samtidigt som det ligger snö på backen så väljer jag en grön jul. Regn på jul är dels trist, dels kan det bli halkigt så att det blir fler dödsolyckor under julhelgen.

5. En plastgran eller riktig gran, och varför?
När jag var barn hade vi alltid en riktig gran. Möjligen berodde det på att det nog inte fanns några plastgranar. Men jag har haft plastgran i decennier. Jag slipper böket med att köpa och ta in en gran varje år, det blir en massa barr överallt och jag minns hur pyntet i granen brukade klibba fast i kådan. Och krukväxterna brukar må dåligt av att det kommer in en gran i huset. Dessutom tycker jag att det är ett slöseri med skogens resurser att hugga ner en tioårig gran för att ha den i mitt vardagsrum i några veckor. Men jag kan sakna doften av gran. (Nej, jag tänker inte hänga upp någon doftgran som luktar granbarr i granen!)

26 kommentarer:

 1. haha, doftgran! inte kul och doftar inte så mycket riktig gran. jag har alltmer börjat luta åt plastgran. familjen stirrar med avsmak på avfällingen. gamla dammiga pepparkakshus som stått i veckor är inte så läckra. bättre att riva legohus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har, om sanningen ska fram, aldrig byggt något pepparkakshus.

   Radera
 2. Jag räknar mig också till de insnöades skara, men plastgran finns inte på kartan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan, vissa stunder, längta efter en riktig gran.

   Radera
 3. vi gör egen pepparkaksdeg med massa kryddor, bakar i olika form.

  SvaraRadera
 4. Håller med dig om mycket. Vi har inte heller vare sig pepparkakshus eller lego, men nog är det roligare att ha sönder ett pepparkakshus! Legobitar gör ont att gå på, haha!
  Köpta pepparkakor är godast! Å enklare med plastgran, fast vi hade alltid riktig gran när man själv växte upp. Insnöad är jag gärna själv!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vill inte diskutera en dams ålder, men vi som uppnått en viss mognad växte definitivt upp med riktiga granar.

   Radera
 5. Håller med dig i det mesta. Mina föräldrar hade såklart en äkta gran och det hade jag också tills jag blev allergisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allergier kan ställa till med mycket.

   Radera
 6. Doften från en riktig gran kan jag också sakna.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en doft som väcker så många minnen.

   Radera
 7. Ditt svar på fråga 5 är ungefär identiskt med mitt.
  Å dina svar på de andra frågorna är ett bevis på min åsikt att julen är till för barnen, inte för vuxna;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så. Jag vill inte att mina döttrar ska bli mammor alltför tidigt, men visst längtar jag lite efter att bli morfar :)

   Radera
 8. Jag kan hålla med dig om att traditionella pepparkakor är godare köpta men mormors pepparkakor finns inte att köpa så de måste jag baka själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem kan tävla med mormors pepparkakor :)

   Radera
 9. Vi tycker ganska lika i ett par frågor ser jag. ;) gran har jag inte, men som barn var det en höjdpunkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klapparna ska ju ligga under granen ;)

   Radera
 10. Fram tills jag flyttade till Sverige 1978 hade jag aldrig upplevt en grön jul. Det var en chock att vara med om i Stockholm, men nu har man ju vant sig. Blir det vinter så kommer den först i slutet av januari eller februari.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här i Vålberg utanför Karlstad är det vitt nu, men det vet man inte hur länge det varar. Jag vill gärna ha snö på marken under julhelgen, men sen kan det kvitta.

   Radera
 11. Instämmer med alla dina svar, förutom att äta upp pepparkakshuset. Jag tror det är så dammigt! Vill varken ha en grön eller regnig jul egentligen, men man får väl inte välja?! Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog faktiskt aldrig haft något pepparkakshus.

   Radera
 12. skoj läsa dina svar - det verkar som om alla som svarat denna gång är ganska så eniga i dom flesta av frågorna :)
  Ha en trevlig ny vecka.

  SvaraRadera
 13. Lät mysigt med pepparkakashuset ändå, även om du inte har barn menar jag. Det är ju något roligt för barnen om inte annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja just det. Roligt för barnen, men mina är alldeles för stora.

   Radera