söndag 13 februari 2022

En smakebit på søndag - Nödrop

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter Nödrop och är skriven av Grethe Bøe. 

När relationen mellan Ryssland och Nato nått sin absoluta fryspunkt genomför Nato sin största övning någonsin i Finnmark. Ett F-15-plan med Nato-piloterna Ylva Nordahl och John Evans ombord hamnar i en konfrontation med ett ryskt flygplan och blir nedskjutet. Incidenten utlöser en storpolitisk kris, där både Ryssland och Nato tolkar händelsen som ett angrepp. Det enda som kan förhindra en fullskalig konflikt är att Ylva och John lyckas ta sig tillbaka till Norge för att avslöja vad som egentligen hände. Det blir en kamp mot tiden där både Rysslands president, Natos generalsekreterare och militärindustrin vässar knivarna. Jagad över den ogästvänliga arktiska tundran inser Ylva att vare sig medpiloten John Evans eller de andra människor hon förlitat sig på är vad de utgett sig för att vara.

Smakbiten är hämtad från sidan 99:

Tillsammans med sina släktingar blev mamman lugnare, och ett tag verkade hon nästan normal. Efter långa dagar med renflocken ute på vidderna sov hon hela natten utan någon nämnvärd inblandning av farmaceutiska preparat. Hon blev mer tankfull och inåtvänd men log oftare, om än outgrundligt. För en gångs skull lyssnade hon oftare än hon pratade, vilket var en välkommen omväxling för Ylva.

Men när de återvänt till Bodø igen blev mamman snabbt sämre, och efter ett tag tappade hon helt och hållet greppet. Hon pratade och pratade. hon yrade om att Ylvas pappa blivit utsatt för en storpolitisk komplott och hävdade att han visste något som ledde till att han mördades. Så småningom blev konspirationsteorierna så osannolika och sambanden så galna att polisen slutade svara på hennes vädjanden. I stället fick hon ännu fler mediciner och blev, som så många andra människor med en läggning som inte stämmer med normen, grundligt farmaceutiskt lobotomerad. Då, först då, blev hon tyst. Helt tyst.

14 kommentarer:

  1. spännande annorlunda värld som jag inte vet så mycket om

    SvaraRadera
  2. Det där är inget positivt scenario. Och det är väl inte meningen. Men själv har jag fått nog av konspirationsteorier för ett bra tag, även om miljöskildringen säkert är fin. Tack för smakbit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte så mycket konspirationsteorier som en spänningsroman kring vilka krafter som kan utlösa ett storkrig.

      Radera
  3. Lite nyfiken på den här. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den har fått lysande recensioner i hemlandet Norge om jag förstått saken rätt.

      Radera
  4. obehagligt! känns som om det inte ligger så långt borta. stackars nertystade mamma! tack för smakebiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med den ryska upptrappningen längs gränsen mot Ukraina så känns den här romanen obehagligt aktuell.

      Radera
  5. Den läste jag för ett tag sedan. Blev lite besviken på den, historien är bra, men utförandet passar inte mig så bra.

    SvaraRadera
  6. Så sorgligt! Den här boken står i hyllan och väntar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läser för lite böcker från grannländerna, så det är roligt med en norsk spänningsroman.

      Radera