Helgfrågan sommar från Mias bokhörna är lite annorlunda än de vanliga helgfrågorna. Bland annat förekommer ingen fråga, vilket onekligen är annorlunda. Istället uppmanas vi att tipsa om böcker, resmål, tv-program och recept, gärna med anknytning till böcker.
Mårbackas anknytning till böcker är väl så självklar att det inte behöver sägas något mer om det. Men mitt bidrag den här veckan blir Mårbackakaka.
Ingredienser Så gör man
5 dl skrädmjöl 1. Vispa ägg och socker pösigt
200 g smör 2. Smält smöret
2½ dl socker 3. Blanda skrädmjöl, bakpulver och de rivna
3 ägg bittermandlarna i en bunke
1½ dl vatten 4. Rör ner mjölblandningen och vattnet växelvis
2 tsk bakpulver i ägg- och sockersmeten
4 bittermandlar 5. Blanda ner det smälta smöret
6. Häll smeten i en smörad och bröad form
7. Grädda i ugn 175° i 50 minuter
På Mårbacka serveras den med grädde och lingonsylt, men det är givetvis valfritt.
trevligt tips, skrädmjöl är gott till fil, gärna med lingonsylt
SvaraRaderaAldrig fel med en god kaka :) Skrädmjöl kan vara lite svårt att få tag på, men man får googla på affärer i ens närhet.
Raderasett det i större affärer i Göteborg, förr hade vi även Finsk Affär, talkkunajauhoo
SvaraRaderaJa, i en stor stad är det nog inte så svårt att hitta.
Raderablir god gröt också
RaderaSkrädmjöl har jag aldrig hört talas om men jag älskar bittermandel så den här ska jag nog försöka göra (även om jag är sämst på att baka…). 😊
SvaraRaderaHär kan du läsa på wikipedia vad skrädmjöl är:
Raderahttps://sv.wikipedia.org/wiki/Skrädmjöl
Ja Mårbackakaka har jag faktiskt bakat, på skrädmjöl.
SvaraRadera