tisdag 5 juli 2022

Tisdagstrion: Hetta (eller andra "varma" ord) i titeln

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat hetta (eller andra "varma" ord) i titeln. Här är min heta trio:   

Hetta, som är skriven av Jane Harper, är självklar här. Jag gissar att det är fler som har med den idag.
Australien härjas av en svår torka. Invånarna i den lilla avfolkningsorten Kiewarra tvingas fatta desperata beslut på grund av vattenbristen - ingenting växer på fälten, boskapsdjuren dör. Stämningen i staden är tryckt. Under mystiska omständigheter plockar Luke Hadler ned geväret från väggen för att ta livet av sin fru, deras sexårige son och sig själv.
Poliskommissarie Aaron Falk kommer tillbaka till sin barndoms hemtrakter för att närvara vid begravningen. Luke var hans bäste vän, men de delade också en mörk hemlighet, en hemlighet som drev bort Aaron från Kiewarra tjugo år tidigare.
Boken är väl uppbyggd. Genom hela boken får vi tillbakablickar; både från händelserna för 20 år sedan och från det som föregick tragedin hos familjen Tadler. Harper har lagt ut en hel del villospår för läsaren, vilket gör det till en bra deckare. Upplösningen kom som en total överraskning för mig, och det är ju så det ska vara.

Eld är andra delen i Engelsforstrilogin. De utvalda ska börja andra året på gymnasiet. Hela sommarlovet har de hållit andan i väntan på demonernas nästa drag. Men hotet kommer från ett håll de aldrig kunnat förutse. Det blir alltmer uppenbart att något är väldigt, väldigt fel i Engelsfors. Det förflutna vävs ihop med nuet. De levande möter de döda. De utvalda knyts allt tätare till varandra och påminns återigen om att magi inte kan lindra olycklig kärlek eller laga krossade hjärtan.

Boken är väl tänkt för ungdomar och unga vuxna, men jag tycker verkligen om den. Den är verkligen spännande. De utvalda försöker få veta vilka de kan lita på och vilka som är deras fiender, och det är inte alltid lätt. Insatserna är höga.

Flickan som lekte med elden är den andra delen i Stieg Larssons Millenniumtrilogi.

En journalist och hans researchpartner hittas mördade och allt pekar på att Lisbeth Salander är skyldig till morden. Mikael Blomkvist misstänker att dödsfallen är kopplade till en traffickingoperation som leds av den ökände gangstern Zala och att man försöker sätta dig Salander.

En rad dramatiska händelser får Lisbeths mörka förflutna att göra sig påmint, och hon bestämmer sig för att göra upp med det förgångna en gång för alla. Hon ska straffa dem som förtjänar att straffas.

Det är längesen jag läste Millennumtrilogin. Kanske dags för omläsning?

22 kommentarer:

 1. bra trio, inte så lätt som jag trodde

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den första kom jag på direkt. Sen fick jag fundera lite.

   Radera
 2. Har läst och tyckt om alla tre :)

  SvaraRadera
 3. har inte läst Harper, men det har visst alla andra. jag läste första delen av Engelsforsserien. har inte läst Stieg Larsson heller

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Harpers bok fanns med i nästan alla dagens triosvar.

   Radera
 4. Hetta och Flickan som lekte med elden har jag läst. Bra spänningsböcker båda två.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Så synd att Stieg Larsson inte fick leva och skriva klart serien.

   Radera
 5. Eld i Engelsforstrilogin! Såklart.

  SvaraRadera
 6. Har läst alla tre. Bra böcker!

  SvaraRadera
 7. Eld vill jag läsa! Cirkeln var jättebra så en uppföljare sitter fint/ Maria Bokologen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar man cirkeln så ska man definitivt läsa de följande delarna, även om de är omfångsrika. Totalt är det över 1800 sidor!

   Radera
 8. Eld och Flickan som lekte med elden är båda jättebra.

  SvaraRadera
 9. Tänkte aldrig på Stieg L! Slukade serien - men har avstått Lagercrantz´ uppföljare ..

  SvaraRadera
 10. En trio där jag har läst alla tre 🙂 Bara en av dem är med i min egen trio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sannerligen inte alltid man kan säga det när man tittar in hos andra bokbloggare och kollar deras trior.

   Radera
 11. Jag har läst de två sista och jag tyckte mycket om Eld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Engelsforstrilogin överraskade mig positivt.

   Radera