måndag 4 juli 2022

Pastorsänkan av Karina Johansson

Titel: Pastorsänkan

Författare: Karina Johansson

Förlag: Modernista (2022)

Antal sidor: 312

Sandras dröm om en egen retrobutik är på väg att förverkligas. Dessutom har hon hittat sin själsfrände i Danne, som äger en verkstad och kör en gammal amerikanare. Nu ska de båda driva företag i varsin lokal i en före detta frikyrka, som de döpt till Vintagekyrkan. Men lyckan blir kortvarig. De forna församlingsmedlemmarna rasar över att raggarkulturen får frodas kring Dannes verkstad. Grannarna oroar sig för stök och bråk, medan kommunen vill riva den skamfilade träkyrkan och anlägga fler centrala parkeringsplatser. Allt ställs på sin spets när Vintagekyrkans ägare, pastorsänkan Vera Bengtsson, mördas och det uppdagas att Dannes och Sandras hyreskontrakt försvunnit. Mordet skakar om småstadsidyllen och Sandra hamnar i en härva av lögner och svek där framtidsplanerna riskerar att gå i kras lika lätt som en av alla de femtiotalsserviser hon har i lager.

Pastorsänkan är första delen i Karina Johanssons nya serie "Morden i Sunne", men den är inte hennes första bok i Sunnemiljö. Fem deckare i Fryksdalen har det blivit tidigare.

Den här boken är skriven i samma stil som de tidigare. Någon eller några blir mördade och en ung kvinna är huvudpersonen som, utan att ha några Miss Marple-ambitioner, försöker bringa klarhet i vad som hänt.

Pastorsänkan har goda kvaliteter. Karaktärerna är tydligt presenterade och miljöbeskrivningen är bra. För oss som känner till Sunne är det lätt att följa Sandras och övriga karaktärers resor i kommunen. Författaren ger läsaren möjlighet att misstänka flera karaktärer för att vara mördaren och motivbilderna är tämligen tydliga.

På minussidan finns att vi får för mycket information om karaktärernas tankar. Det blir lite väl pratigt och läsaren får inte möjligheten att själv fundera på hur de medverkande tänker. Det finns även några syftningsfel som förlagets redaktör borde ha kunnat åtgärda.

Men sammanfattningsvis är det en trevlig och mysig deckare i småstadsmiljö som ger mersmak inför de kommande delarna i denna nya serie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar