måndag 21 november 2022

Alla de stillsamma döda av Anna Jansson

Titel: Alla de stillsamma döda

Författare: Anna Jansson

Förlag: Prisma (2001)

Antal sidor: 264

En man har anmälts försvunnen. Hustrun, Rosmarie Haag, söker upp kriminalinspektör Maria Wern. Det som från början verkar vara ett rutinärende utvecklas med skrämmande hastighet till en av de värsta utredningar länskrim ställts inför. Med minskade resurser och under svår tidspress söker man en mördare. En människa som inte har något mera att förlora och därför inte skyr några medel.

Alla de stillsamma döda av Anna Jansson kom ut 2001. Skälet till att jag letat rätt på denna bok på biblioteket är att den passade in på en av punkterna i Kaosutmaningen 2022. Mer om den saken längre ner i detta inlägg.

Jag har inte läst något av Anna Jansson tidigare, men jag förstår att det finns en hel serie böcker med Maria Wern i huvudrollen. 23 böcker har det blivit hittills och den här boken är nummer 2 i serien. Händelserna äger rum i Kronköping, vilket givetvis är en fiktiv stad.

Här får vi möta inkompetenta poliser, blyga poliser, men även några som verkar veta vad de gör. Bristande resurser gör dock att arbetet tycks gå på kryckor. Polisen förväntas ju även bevaka sportevenemang...

På slutet tycks dock alla arbeta åt samma håll och fallet med den ondskefulle mördaren blir uppklarat, men då har redan fler strukit med än i ett avsnitt av Morden i Midsomer. En okej bok, men ingen höjdare.

Varifrån kommer förresten boktiteln? Den kommer från en strof i en dikt som ingår i Nils Ferlins diktsamling Med många kulörta lyktor:

Utanför fångens förpestade rum
klarögda stjärnor glöda.
- Ser jag dem färdas i glitterskum
alla de stillsamma döda...

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 34: Läs en bok som publicerades 2001.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar