onsdag 2 november 2022

Blodland av Kim Faber och Janni Pedersen

Titel: Blodland

Originalets titel: Kvæler

Författare: Kim Faber och Janni Pedersen

Förlag: Modernista (2022)

Antal sidor: 439

Martin Juncker har knappt hunnit tillbaka till jobbet efter en allvarlig operation när en ung kvinna hittas mördad på Amager Fælled. Hon har kvävts till döds och lämnats kvar halvnaken i en buskage. Hennes kläder ligger prydligt hopvikta på marken vid sidan av kroppen. Det finns inga spår att gå på. Men mordet väcker något till liv i Juncker. För tio år sedan utredde han ett liknande fall, där man aldrig hittade gärningsmannen, och nu kan han inte frigöra sig från tanken att det kan vara samma mördare. Signe Kristiansen är glad att Juncker är tillbaka. Hon arbetar med en knivdråp där en ung nynazist mist livet under en politisk aktion i Nørrebro. Två oberoende fall - tills det visar sig finnas en uppseendeväckande koppling.

Blodland av Kim Faber och Janni Pedersen är den tredje fristående Martin Juncker-deckaren. De tidigare är Vinterland och Satans sommar. Den första boken i serien erhöll danska kriminalakademins debutantpris och jag kan konstatera att författarna inte gör mig besviken den här gången heller.

Detta är en riktigt spännande deckare och det är inte lätt att räkna ut vem mördaren är och vad som är motivet. Beskrivningen av polisarbetet känns trovärdigt, säger jag utan att ha några kunskaper om det danska polisväsendet. Men det viktiga är just att det KÄNNS riktigt.

Det här är sålunda en riktigt bra deckarserie, som jag hoppas fler vill läsa, för gillar man spännande polisromaner är detta ett självklart val.

Två saker funderar jag dock på. Det första är varför man inte får veta hur det gick med dråpet på nynazisten. Löstes det fallet? Det andra är hur förlaget kunde komma på att ge den här boken namnet Blodland. Det danska originalets titel är Kvæler, vilket är mer begripligt utifrån handlingen i boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar