Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Dagens tema är snö. (Jag körde fast på en byväg i måndagskväll. Sommardäck var ingen hit. Typiskt nog hade jag beställt tid för däckbyte tisdag förmiddag.) Veckans kulturfråga lyder:
Vilka kulturella verk som innehåller snö vill du lyfta fram?
En bok som känns naturlig att nämna är Snö av nobelpristagaren Orhan Pamuk. Boken blev mycket uppmärksammad i Turkiet när den kom ut och den kritiserades också från många håll. Säkerligen därför att den skriver om den tilltagande islamismen, men även om regeringens förtryck av oliktänkande och undertryckandet av fakta om folkmordet på armenier för snart ett sekel sedan. Pamuk nämner ofta hus som han ser och som tillhört armenier.
Änglarnas sorg ingår i islänningen Jón Kalman Stefánssons Trilogin om pojken. I den finns det hur mycket snö som helst. Ingen dum bok, men kanske lite konstig emellanå. En märklig historia är det när pojken tillsammans med postbudet Jens beger sig över bergen med post till avlägsna trakter. I ett par hundra sidor snöar det. Det snöar, blåser, snöar lite mera, de fryser och är hungriga. Och mitt upp i alltihop dyker ett spöke upp. En kvinna som nyligen dött och numera luktar rökt fårkött.
En annan islänning är Ragnar Jónassons Snöblind. I en isolerad fiskeby på norra Island, en ödslig trakt där ingen låser sina dörrar, upptäcks en ung kvinna halvnaken i snön, blödande och medvetslös. Samtidigt har en äldre, uppburen författare fallit till sin död. Ari Thór - nybliven polis på sin första postering, långt från flickvännen i Reykjavik - dras rakt in i hjärtat av det lilla samhället. Ett samhälle där det blir allt mer uppenbart att det inte går att lita på en enda människa. Där hemligheter och lögner har blivit ett sätt att leva.
Till sist en värmländska. Flickan med snö i håret är en deckare av Ninni Schulman. Trevligt nog utspelar den sig i Värmland, närmare bestämt i Hagfors. En flicka skjuts ihjäl redan i inledningskapitlet och en annan flicka försvinner under märkliga omständigheter. I boken följer vi framför allt journalisten Magdalena, som just flyttat tillbaka till Hagfors från Stockholm, men också de lokala poliserna i deras arbete.
I Agatha Christies berömda bok Mordet på Orientexpressen, som filmatiserats flera gånger spelar det våldsamma snöovädret en avgörande roll.
aj aj, jag har också kört av vägen... förr i tiden, snön tidig i år, eller alla år.
SvaraRaderaPamuks bok i makens bokhylla... Schulmans bok blir man ju lite nyfiken på, isläningar har koll på snön.
Ninni Schulman är den enda Schulman jag läser.
Raderadå går du miste om en annan Schulman med fina böcker
RaderaJust det, snön i Christies bok har jag glömt.
SvaraRadera