söndag 20 november 2022

En smakebit på søndag - Skred

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter Skred och är skriven av Sara Strömberg.  

Sommaren regnar bort i Åre. Grävskoporna fortsätter att gröpa ur berget för att ge plats åt exklusiva fritidshus. Till slut går ett jordskred, som inte bara river upp nya sår i samhället utan också drar fram mörka hemligheter. Vera Bergström har fått tillbaka jobbet som lokalredaktör på Jämtlandsposten och försöker ställa politikerna till svars på skredet. Samtidigt, på en gata i Stockholm, hittas ett armband som visar sig tillhöra den försvunne fårbonden Jonte Andersson. Varför dyker armbandet plötsligt upp i staden, när han försvann spårlöst mitt på fjället för över ett år sedan? Vera börjar gräva i fallet, och i takt med att pusselbitarna faller på plats leds hon allt längre in i ett skrämmande förflutet som snart ska hitta i kapp alla inblandade.

Smakbiten är hämtad från sidan 12:

Ett avgrundsvrål från själva jorden. Stora lerblock lösgjorde sig och började åka kana, avloppsrör och elkablar trycktes upp ur marken. Allt rördes om till en enda brunsvart smet som verkade bli alltmer flytande. Snart rullade hela sluttningen, drog med sig allt som fanns på den, som om Gud svepte bort några smulor med handen bara. Jag såg hur de gröna färgerna släcktes när grässvålarna vändes och kvävdes i sörjan. Vägnätet runt de färdiga tomterna suddades ut. Vattnet forsade, stenarna flög, björkar och lampor föll som plockepinn. Längst upp balanserade två semesterhus på en kant innan terrängen rycktes undan nedanför dem. Ljudet av träväggar som knäcktes bröt igenom resten av oväsendet innan huskropparna kollapsade och gled ner i leran. Tänk om det fanns människor där också.

17 kommentarer:

 1. Tyckte denna var minst lika bra som den första 🙂

  SvaraRadera
 2. kul med Åre, klättrat där septembermånad

  SvaraRadera
  Svar
  1. I år? Ja, det är kul att det utspelar sig i Jämtland och inte i Stockholm.

   Radera
  2. nej, inte i år, vi var tre generationer. Det kostar pengar att åka upp med hiss, sonen sprang upp, gratis att åka ner 🙂 Sonen och dottern skärmflög medan jag passade mitt första barnbarn ❤️

   Radera
  3. Skärmflög? Det låter otäckt.

   Radera
  4. tandemflyg, filmkamera på hjälmen

   Radera
 3. Tack för smakbiten! Vill läsa den.

  SvaraRadera
 4. En medryckande beskrivning av det stora skredet, tack för smakbit

  SvaraRadera
 5. jag gyckte mycket om Skred. är en stark tillskyndare av antihjältar à la Bergström. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lite speciellt med de som blir hjältar mot alla odds på något vis.

   Radera
 6. Gillar verkligen den serien! Skred blev ju i dag utsedd till Årets bästa kriminalroman :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev den? Då är det ju extra roligt att få läsa den just nu.

   Radera
 7. Ja, den fick nog något slags pris nyligen. Tack för smakbit.

  SvaraRadera