tisdag 29 november 2022

Tisdagstrion: Kyla (eller andra kalla ord) i titeln

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat Kyla (eller andra kalla ord) i titeln. Här är min kyliga trio:  

Snöstormen av den ryske författaren Vladimir Sorokin lånade jag på biblioteket efter att jag sett att flera bokbloggare höjde den till skyarna. Så givetvis var jag riktigt nyfiken på boken och ville se vad som var så märkvärdigt med den. Men tyvärr blev jag besviken. Det kan mycket väl vara så att jag inte förmår se djupet i berättelsen, men jag förstod verkligen inte meningen med romanen.

Vi befinner oss alltså i en snöstorm på den ryska landsbygden. Baksidestexten säger att vi befinner oss i framtiden, men det är svårt att tidsbestämma historien. Här får vi i alla fall stifta bekantskap med de allra märkligaste varelser. Läkaren Garin får inte tag på några hästar för att kunna ta sig till den plats där han ska komma med vaccin mot den märkliga epidemin som skapar zombier. Han får dock kontakt med Harkel som har en självgångare. I huven på detta fordon placerar Harkel sina femti småhästar. Hästarna är så små att han bara behöver ha med sig en liten påse med havregryn för att kunna utfodra dem.

Vi träffar även på en mjölnare som är så liten att hans hustru kan hålla honom som man håller en bebis. Å andra sidan får vi veta att det även finns stormänniskor, som är fem-sex meter långa.

På sin färd träffar de på en grupp kazaker som kallas vitaminder. De presenterar sig med namn som Per Dag, Vysslull, Sisådär och John Blund.

Jag har läst mig till att Vladimir Sorokin är en hyllad, men kontroversiell författare. Genombrottet i både Ryssland och Europa kom med romanen Blått fett (på svenska 2000). 2013 nominerades han till Man Booker International Prize. Men det hjälps inte. Storheten i romanen Snöstormen gick mig tyvärr förbi.

Jag har ett recensionsex i läshögen som har ett kallt namn. Iskall sol av Lilja Sigurðadóttir. Hon är en av Islands internationellt mest hyllade och bästsäljande deckarförfattare. (Hur många deckarförfattare har Island egentligen? Verkar vara en del.) Iskall sol är den första boken i hennes nya Áróraserie.

Den första frosten var Anna Kurus debutroman och den första boken i Kirunatrilogin. Det är en psykologisk thriller, där läsaren förstår att allt inte är som det ska. Men på vilket sätt?

Det här var en riktigt läsvärd debutroman. Språket är enkelt, men välformulerat. Som läsare får jag veta mer om miljön i den lappländska fjällvärlden. Kapitlen är korta, vilket ger ett driv i läsningen, trots att det inte alltid händer så mycket, men det är ett lugn som bedrar. Perspektiven skiftar. Från Allis till Jonas till Raumo till stugägaren Lars och till katten! Då och då möts två eller tre av dem. Det är trevligt, men hela tiden är det något som skaver. Någon eller några bär på hemligheter och vi går sakta mot katastrofen.

Detta är alltså en riktigt bra psykologisk thriller i lappländsk miljö och det ska bli mycket intressant att se hur debutanten Anna Kuru ska vidareutveckla konceptet i de kommande delarna i Kirunatrilogin.

25 kommentarer:

 1. Jag är då fascinerad av hur olika vi alla är i vår boksamling. Varför älskar en person en bok, som andra tycker är tråkig — eller direkt dålig. Vid det här laget har jag lärt mig vilka av mina vänner vars rekommendationer är värda att bry sig om. Och jag rekommenderar ytterst sällan någon att läsa något som jag gillar.
  Ett säkert sätt att få mig att undvika en bok bok är att säga ”den MÅSTE du bara läsa”.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lustigt att det är så. Snöstormen är ju hyllad nästan överallt, men jag förstår inte varför.

   Radera
 2. PåSladden: och jag lär mig aldrig att stavningskontrollen alltid lägger sig i — jag talar naturligtvis om boksmak.

  SvaraRadera
 3. Snöstormen hörde jag läsas som radioföljetong. Rolf Lassgård läste suveränt. jag gillar den typen av absurda berättelser. och jag förstår mycket väl att det inte passar alla. Kuru har jag också läst. men Lilja Sigurðadóttir kände jag inte till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nyfiken på den isländska boken.

   Radera
 4. Iskall sol har jag stående här, oläst. Den första frosten har jag läst och den är ju med i min trio också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iskall sol kanske kan vara lagom att läsa vid midvintersolståndet, även om det verkar som att den utspelar sig på sommaren.

   Radera
 5. Nu blev jag nyfiken på Den första frosten. Jag gillar när naturen får ta plats i en bok.

  SvaraRadera
 6. Snöstormen har jag i läslistan. Får väl se om jag kommer till skott(ning) nån gång. Tips på isländska böcker mottages tacksamt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycks mig som att Island har väldigt många läsvärda författare.

   Radera
 7. Iskall sol blir jag nyfiken på, och efter dagens trio är jag nu mycket sugen på att läsa Anna Kuru!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi verkar vara en hel del som läst den och tyckt om den.

   Radera
 8. Jag tror det är något med de där väldigt ryska författarna, antingen älskar man dem eller så gillar man det verkligen inte. Jag är jätteförtjust i Sorokin men kan nog förstå att det inte passar alla. Eller kanske att den måste läsas i rätt tid, när en är i rätt sinnesstämning för allt det bisarra? Det är ju tur iaf att vi inte alla måste gilla samma saker... Jag skriver upp Anna Kuru, hon är med på flera listor idag ser jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är så att ryssarna är svåra att ta till sig om man själv är marinerad i västerländsk litteratur. Ja, Anna Kuru tycks verkligen vara namnet för dagen.

   Radera
 9. Iskall sol vill jag läsa. Det känns som att det finns många bra isländska deckare.

  SvaraRadera
 10. bra passande trio, har läst två av dessa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och som vanligt berättar du inte vilka...

   Radera
 11. Jag har alla böckerna men inte läst någon ännu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är ju steget kortare till att läsa dem ;)

   Radera
 12. Har inte läst någon i din trio men vill-

  SvaraRadera
 13. Inte läst någon av dina. Tror inte riktigt de är något för mig, heller ;)

  SvaraRadera
 14. Inte läst någon av dina tre, men den första där verkar väldigt konstig...

  SvaraRadera