måndag 18 september 2023

Boktriss O

Mia med Mias bokhörna har något som hon kallar Boktriss. Det är tre frågor som ska besvaras med utgångspunkt från veckans bokstav. Veckans bokstav är O

Författare: Nämn en författare på bokstaven, det får vara för eller efternamn.  

Amos Oz. En israelisk författare som ofta nämndes när det var dags att dela ut Nobelpriset i litteratur. Den enda bok av honom som jag har läst är Judas.

Boktitel: En boktitel där boken ska börja på måndagens bokstav.

Om icke vetekornet av Ngũgĩ wa Thiong'oIbland blir man inte riktigt klok på om man tycker att den bok man läst var bra eller inte. Det här var en sådan bok för mig.
Eller hur ska jag formulera det? Boken är mycket välskriven (även om det svenska förlaget missat en del korrekturläsning), men jag har ibland svårt att hänga med. Möjligen beror det på att personerna i boken har afrikanska namn som jag inte känner igen och därför har jag svårt att skilja dem åt. Vem är vem av Kihika, Karanja och Kohinandu? Är Mbugua man eller kvinna?  Och vem är Muhoya?
Men trots svårigheten (åtminstone för mig) att hålla koll på allting, så är boken läsvärd. Den handlar om Kenya vid tiden för självständigheten. Mau mau-rörelsen hade fört ett blodigt krig mot den brittiska kolonialarmén. Ett krig som britterna vann militärt, men som fick den brittiska hemmaopinionen att vända sig mot det brittiska kolonialväldet i Östafrika.
Det är dock inte den politiska utvecklingen som är temat för boken, utan det handlar om vanliga kenyaner som ibland hamnat på olika sidor. En del har suttit i britternas koncentrationsläger och torterats medan andra tillhört den av britterna organiserade milisen. Några uthärdade allt, medan andra förnedrade sig.
Som bokens baksidestext karakteriserar boken: Ett bondedrama om revolt, skuld och försoning.
Ngũgĩ wa Thiong'o nämns ofta som en tänkbar nobelpristagare.

Bokomslag: Ett bokomslag som börjar på bokstaven för veckan.

På omslaget till En man som heter Ove av Fredrik Backman ser vi självaste Ove.

7 kommentarer:

 1. Oz En berättelse om kärlek och mörker: en självbiografisk roman är så väldigt bra. synd att han gick bort så tidigt. han försökte ju medla mellan parterna i mellanösternkriget. och han kunde gott fått sig ett Nobelpris

  SvaraRadera
  Svar
  1. 79 år är väl i och för sig inte så tidigt att gå bort. Jag vet inte vad medellivslängden är i Israel.

   Radera
 2. Jag var på vippen att ta med Ove! Är obekant med dina andra två.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ngũgĩ wa Thiong'o är en författare jag gärna rekommenderar.

   Radera
 3. Läst Oz mer tunna bok: Hur man botar en fanatiker och om att skriva. Mycket bra. Rekommenderar. Även delvis läst hans självbiografiska En berättelse om kärlek och mörker. Klok människa var han.

  SvaraRadera