måndag 25 september 2023

Boktriss P

Mia med Mias bokhörna har något som hon kallar Boktriss. Det är tre frågor som ska besvaras med utgångspunkt från veckans bokstav. Veckans bokstav är P

Författare: Nämn en författare på bokstaven, det får vara för eller efternamn.

Varför inte slå till med en nobelpristagare? Pearl Buck (även känd under sitt kinesiska namn Sai Zhenzhu) tilldelades nobelpriset i litteratur 1938 "för sina rika och verkligt episka skildringar ur kinesiskt bondeliv och för sina biografiska mästerverk".

Boktitel: En boktitel där boken ska börja på måndagens bokstav.

Det är väl lika bra att fortsätta på den inslagna vägen. Den enda bok av Pearl Buck som jag läst är PionDen utspelar sig i Kina på 1800-talet. Där bor judar, som blivit uppskattade samhällsmedborgare. I en av dessa familjer lever den unga vackra slavinnan Pion. Familjen köpte henne när hon var liten som sällskap åt sonen David.

Davids mor vill absolut att han ska gifta sig med en judisk flicka. Den judiska renheten måste bevaras. Davids far Esra är dock halvkines.

Pion älskar David och är beredd att offra allt för honom. Samtidigt har jag lite svårt för att bara se det positiva i henne. Hon är självuppoffrande, men samtidigt intrigant. Genom hennes agerande omöjliggörs äktenskapet mellan David och Lea, och David gifter sig istället med en kinesiska.

Det som jag kanske tycker är mest fascinerande är tanken som framförs i boken att den judiska församlingen i den kinesiska staden går under, inte på grund av förtryck utan därför att kineserna är alltför vänliga mot judarna.

I västerlandet förföljs judarna, vilket gör att de hamnar utanför majoritetssamhället, vilket också gör att de behåller sin särart. Kineserna känner däremot inte till någon antisemitism. De gifter gärna bort sina döttrar till judiska män. Efter några generationer finns inga judar kvar. De har blivit kineser.

Bokomslag: Ett bokomslag som börjar på bokstaven för veckan.

På omslaget till Sigbjørn Mostues spänningsroman Himlen ska gråta blod ser vi väldigt tydligt ett plan.

5 kommentarer: