fredag 21 juni 2024

Helgfrågan v. 25

Helgfråga från Mias bokhörna. Varför bloggar man egentligen. Helgfrågan lyder:

Vad får dig att fortsätta blogga?

Bra fråga. Det är väl flera saker, och jag tänker inte rangordna dem. Med hjälp av bloggen håller jag reda på vad jag har läst och även vad jag tyckte om böckerna, för det är inte alltid jag kommer ihåg det.

Dessutom har jag genom åren fått andra bokintresserade som jag nu betraktar som vänner, fastän vi aldrig mötts och antagligen aldrig kommer att göra det heller. Men de känns mer som vänner än mina hundratals "FB-vänner". När någon som brukar blogga slutar med det kan jag bli orolig, särskilt om hon (det brukar vara en hon) har varit sjuk.

Sen är det lite roligt med de olika utmaningarna också.

onsdag 19 juni 2024

Veckans kulturfråga v. 25 2024

Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Sommarläsning är frågan för dagen. Veckans kulturfråga lyder: 

Vad planerar du att läsa i sommar?

Jag är lat idag och kopierar mitt svar i förra veckans Helgfråga:

Människors mörker: två romaner om besatthet av Patricia Highsmith samlar två av författarens 1960-talsromaner i en volym. Mord för Annabelle och Piskan.
Jag har inte läst någon av dem, men nu har jag möjlighet att få läsa båda.

Livet enligt Fikry av Gabrielle Zevin är en bok jag är nyfiken på.
Den beskrivs som en rolig, bitsk och tänkvärd berättelse om att få en andra chans, om kärleken till böcker och kärlek mellan människor.

Lundens hjärta av Linda Edgarsson är den fristående uppföljaren till författarens debutroman Där vassen viker. Den utspelar sig i Småland i början av 1900-talet. Jag tyckte om Där vassen viker, så det ska bli intressant att få läsa den här romanen.

Skinn av Sara Strömberg. Denna kriminalroman är tredje delen i serien om antihjälten Vera Bergström. De tidigare böckerna heter Sly och Skred.

Dagens visdomsord 2024-06-19

Min midja är smal av samma skäl som mina fötter är små. Saker och ting växer inte i skuggan. (Dolly Parton)

tisdag 18 juni 2024

Tisdagstrion: Något mjukt i titel, handling eller på omslag

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat något mjukt i titel, handling eller på omslag. Här är min mjuka trio:

Boken Gatukatten Bob beskriver ett mycket annorlunda människoöde (och kattöde). Gatumusikern James Bowen har fått en träningslägenhet medan han försöker bli av med sitt drogberoende. Då träffar han på en skadad, röd gatukatt, som fullständigt förändrar hans liv.
Han ger katten namnet Bob. Katten visar sig vara osedvanligt intelligent och snart är de båda oskiljaktiga. James tar hand om Bob, och detta att han för första gången är ansvarig för någon annans välbefinnande gör att han blir mer motiverad än någonsin att reda upp sitt liv.
Gatukatten Bob är en lättläst bok, som är mysig att läsa. Rekommenderas till den som vill ha en bok som på en gång är lättsam och behandlar faktiska sociala problem.
Och nog är väl katter mjuka!

Benny älskar baklava av Mikael Jisander.
Benny begär inte mycket av livet. Bara att det är ordning och reda i rörmokeriet, att Liverpool vinner sina matcher och att ölen på puben är skummande kall. Dagarna går sin gilla gång och bjuder sällan på några större överraskningar. Inte förrän det övergivna grannhuset plötsligt får nya invånare. Farah och hennes familj är flyktingar från Syrien och nyinflyttade i den lilla orten Klippan, något som vänder upp och ner på allt invant. Lugnet på gatan byts mot högljudda diskussioner och oskottade trottoarer. Benny är skeptisk. Polarna ännu mer. Och ner en serie stölder och våldsbrott samtidigt blossar upp är spekulationerna i full gång. Trots motsättningarna dras Benny motvilligt till Farah. Hon är mörk och spännande, men också irriterande. Varmhjärtad och omtänksam, men också en besserwisser. Och så bakar hon gudomligt goda kakor, även om han uppfattar ordet baklava som en smula suspekt.
Baklava är goda, och kakorna är mjuka.

När jag läste den moderna klassikern Den långa flykten av Richard Adams blev jag helt tagen. Vilken bok! Varför har jag inte läst den tidigare?
Visst låter det kanske lite märkligt. En roman om ett antal kaniner som flyr från sin koloni för att överleva. Men den är mycket bättre än vad man skulle tro om man inte visste något om den.
Richard Adams har läst in sig på hur kaniner uppträder, både vildkaniner och tamkaniner, och skapat detta verk. Sedan har han gett de olika kaninerna egenskaper, som vi nog kan känna igen även bland oss människor. Vissa är ledare som de andra vill följa. Andra är härskare som får sin makt genom våld och terror. Där finns modiga kaniner, räddhågsna kaniner, kaniner som kanske inte är så modiga men som ställer upp när det gäller. Miljöbeskrivningarna är dessutom mycket bra, vilket får mig att se landskapet framför mig, även om jag inte har författarens kunskaper när det gäller den engelska floran.
Och just det ja! Kaniner är mjuka!

måndag 17 juni 2024

Boktriss Ä

Det är boktriss hos Mias bokhörna på måndagar. I den här rundan med boktriss handlar det om att hitta en karaktär på måndagens bokstav. Det ska vara en manlig, en kvinnlig och en/ett djur/barn/serie. Dagens bokstav är Ä. Här måste jag fuska ordenligt.
Manlig: Jag tror inte det finns några mansnamn på Ä, så jag drar igång fuskandet direkt. I En kort berättelse om traktorer på ukrainska av Marina Lewycka bygger en stor del av bakgrunden till den manlige huvudpersonens förehavanden på att han är änkling.

Kvinnlig: Och med samma logik tar jag fram Ormen i Essex av Sarah Perry. Cora Seaborne är ung, har just blivit änka, och nu förväntar sig omgivningen att hon ska snöra åt korsetten, klä sig i svart och dra sig tillbaka. Men se det tänker hon verkligen inte göra.


Serie: I Kalle Anka medverkar hans tre systersöner (felaktigt kallade brorsöner) Knatte, Fnatte och Tjatte. De är ju ankungar, och ett annat ord för det är ällingar.

lördag 15 juni 2024

Veckans mening v. 24 2024

Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Veckans mening är hämtad från Lundens hjärta av Linda Edgarsson.

Kjoltyget dömde henne tilll en annan typ av bonde och gjorde livett mycket svårare för henne än vad det hade kunnat vara om hon fötts in i ett par byxor.

Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet.

torsdag 13 juni 2024

Alla syndare ska blöda av S.A. Cosby

Titel: Alla syndare ska blöda
Originalets titel: All the Sinners Bleed
Författare: S.A. Cosby
Förlag: Modernista (2023)
Antal sidor: 351

När Titus Crown efter tolv år inom FBI återvänder till Charon County för att ta hand om sin åldrande far och strulige yngre bror bestämmer han sig för att kandidera till sheriff. Ingen svart man har tidigare innehaft posten, och Titus vill göra skillnad.
På dagen ett år efter att han valts till sheriff skakas staden av en skolskjutning. En omtyckt lärare mördas av en före detta elev, och när Titus försöker ta kontroll över situationen och få pojken att ge upp avfyrar en av hans vicesheriffer ett dödligt skott.
Utredningen visar att pojken och den döde läraren delade en mörk, blodig hemlighet - och Titus konfronteras fullt ut med vad det innebär att som svart man bära polisuniform i den amerikanska södern.

Alla syndare ska blöda av den afroamerikanske författaren S.A. Cosby är en intressant, spännande och läsvärd roman, även om handlingen bitvis är mycket obehaglig. Man får inte vara alltför vämmelmagad.
Slaveriet är sedan länge avskaffat i USA och sedan 1960-talet får även svarta rösta i sydstaterna, men det betyder inte att rasismen är avskaffad. Här använder vita gärna ordet ni###r om de svarta. Boken handlar om bestialiska mord med rasistiska förtecken och det blir den svarte sheriffen Titus Crown som måste lösa fallet innan fler dödsoffer krävs. Ett arbete som medför en hög kostnad för honom personligen. Privatlivet blir lidande när han gräver allt djupare i mordfallen.
Cosby är en intressant författare. Jag har tidigare läst Asfaltsland av honom, och även där spelar afroamerikaner huvudrollerna. Det märks att författaren, förutom att vilja berätta en spännande kriminalhistoria även vill lyfta fram under vilka förhållanden många svarta i USA lever.
Det här är en bok som jag verkligen rekommenderar, men var beredd på att där finns en hel del mycket starka scener.

onsdag 12 juni 2024

Dagens visdomsord 2024-06-12

Att skratta åt våra misstag kan förlänga våra liv. Att skratta åt någon annans kan förkorta dem. (Cullen Hightower)

tisdag 11 juni 2024

Tisdagstrion: Tre böcker i samma typ av miljö

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat tre böcker i samma typ av miljö. Jag valde rymden. Här är min trio:

Hail Mary av Andy Weir. Den här SF-romanen är riktigt spännande, bara man accepterar att genren går utanför våra traditionella ramar. Att som Ryland Grace tvingas inse att stjärnan han ser utanför sin rymdfarkost inte är solen utan Tau Ceti, en stjärna 12 ljusår från vårt solsystem kan få vem som helst att förtvivla. Men inte vår hjälte. Steg för steg återvänder minnena och han inser att han helt enkelt måste hitta lösningen på problemet att solen är på väg att slockna. Det som ibland kan vara lite jobbigt för mig som läsare är att Andy Weir strösslar med vetenskapliga termer och matematiska problem. Jag har inte en aning om ifall det han skriver är korrekt eller om han hittar på alltsammans. Men det behöver jag egentligen inte veta. Det viktiga är att det verkar "rimligt" när Ryland Grace tar sig an problemen, försöker, misslyckas, och försöker igen. Boken är en verklig bladvändare. Jag bara måste få veta hur det går. Och den avslutande twisten är helt underbar!

I boken Nomadplaneten befinner vi oss ett sekel in i framtiden. Det är tidigt 2100-tal. Konflikter, global uppvärmning och ekonomiska kriser avlöser varandra, men när det ser som mörkast ut tänds en ny stjärna på himlen. Stjärnan visar sig vara en nomadplanet, en vandrande himlakropp på väg att korsa solsystemet. Kan en internationell rymdexpedition flytta fokus från eländet på jorden och ge nytt hopp till en splittrad mänsklighet?
Som sig bör utspelar sig större delen av händelserna i boken ombord på rymdskeppet Melchior och på nomadplaneten Gilead. Namnet Gilead som författaren valt som namn på planeten är för övrigt intressant. Flera personer i Gamla Testamentet bar namnet och det tros betyda "evig lycka".
Någon evig lycka är dock inte besättningens följeslagare. Konflikterna blir allt svårare och det blir snart uppenbart att man inte en lita på?
Expeditionen till Gilead tror jag inte är det enda som författaren vill berätta om. Då och då får vi glimtar av hur vår planet har förändrats under de hundra år som gått från idag. Klimatet har förändrats kraftigt och människor tvingas lämna länderna på södra halvklotet och söka sig allt längre norrut. Författaren är miljövetare och jag tror att han minst lika mycket har velat berätta om klimathotet som om rymdfärder. Vad förväntar vi oss att finna på en annan planet, när vi inte ens förmår ta hand om vår egen?

Nightflyers av George R.R. Martin. När en vetenskaplig expedition gör sig redo att söka efter en mytomspunnen utomjordisk ras är det bara skeppet Nightflyer som står tillgängligt. Besättningen består endast av kaptenen Royd Eris, som presenterar sig genom ett spöklikt hologram.
Kaptenens ovillighet att visa sig för forskarna är dock inte det enda som orsakar oro. Med i expeditionen finns en telepat som från första stund känner av en farlig närvaro. De är inte ensamma ombord på Nightflyer.
Endast forskaren Melantha Jhirl har nu möjlighet att lösa mysteriet. När allt fler oförklarliga händelser inträffar faller det på hennes bord att utreda om hotet är verkligt. Men först måste hon hålla sig vid liv.
Nightflyers är en riktigt spännande bok! I början är jag förvirrad, för det är många personer som presenteras på en gång och de har titlar som jag inte förstår. Här befinner vi oss lååångt fram i tiden, och givetvis har nya yrken uppstått.
Mysteriet med den spöklike kaptenen och det faktum att medlemmar av besättningen dör på ett märkligt sätt får mig att tänka på Agatha Christies Tio små negerpojkar, men den känslan går över. Här kämpar man mot något som ingen kunnat föreställa sig. Samtidigt närmar man sig kontakten med de varelser man så hett eftersträvat att få möta.
Boken är ovanligt kort. Endast 151 sidor och ett antal av dem upptas av David Palumbos spännande illustrationer. Författaren visar att det går att skapa spänning i en kortroman. Här blandas science fiction och psykologi. Resultatet blir riktigt bra. 

måndag 10 juni 2024

Boktriss Å

Det är boktriss hos Mias bokhörna på måndagar. I den här rundan med boktriss handlar det om att hitta en karaktär på måndagens bokstav. Det ska vara en manlig, en kvinnlig och en/ett djur/barn/serie. Dagens bokstav är Å.

Manlig: I Bödlarnas profetia av Ricky Strandberg finns det i det inledande kapitlet med en Åke (utan efternamn) som dör under märkliga omständigheter.

Kvinnlig: Jag har inte läst Åse av Denise Rudberg, men där förekommer otvivelaktigt en kvinnlig karaktär som heter Åse.

Barn: I boken Aja baja, Alfons Åberg av Gunilla Bergström är huvudpersonen givetvis Alfons Åberg.

lördag 8 juni 2024

På ett ögonblick av Jo Callaghan

Titel: På ett ögonblick
Originalets titel: In the Blink of an Eye
Författare: Jo Callaghan
Förlag: Modernista (2023)
Antal sidor: 336

Var nittionde sekund försvinner en person, och kriminalintendent Kat Frank vet en del om förluster. Som änka och ensamstående mamma har hon lärt sig att lita på sin magkänsla, en egenskap hon har nytta av även i polissyrket. När Kat blir vald till ett pilotprogram där hon paras ihop med den tekniska landvinningen Lock - en AI som projiceras som ett hologram - ställs hennes instinkt och erfarenhet mot Locks logik.
Samarbetet är långt ifrån friktionsfritt, men snart sker ett genombrott i ett kallt fall gällande två försvunna personer, och Kat och Lock måste hitta ett sätt att förena sina olika egenskaper innan ytterligare människoliv förvandlas till offer i statistiken.

På ett ögonblick av Jo Callaghan känns väldigt rätt i tiden. Det talas ju en hel del idag om AI. Är den artificiella intelligensen ett hot eller en möjlighet. Kommer vi att behöva journalister, författare och musiker i framtiden, den dag vi inte längre kan skilja det som skapats av människor från det som AI har presterat? Den dagen kan vara nära.

De stormrika kommer att kunna bli ännu rikare när de kan bedriva företagsverksamhet utan att behöva ta hänsyn till personal och fackföreningar. AI kan arbeta dygnet runt varje dag i veckan utan paus. Vad händer med oss andra? Jag är orolig på riktigt.

Den här boken är i alla fall riktigt bra. När Kat går in i det här arbetet är hennes avsikt att visa att Lock är underlägsen när det gäller att lösa brott, men hon märker snart att hon kan ha nytta av honom. Han kan leta upp statistik och andra uppgifter på ett ögonblick. Däremot saknar han social kompetens och det är inte alltid så bra att ha med honom när man ska tala med en anhörig till någon som har försvunnit. 

Men ta nu och läs boken och få en inblick i en framtid som snart kan vara här!

På ett ögonblick är min fjärde  bok i utmaningen Boktolvan 2024.

Veckans mening v. 23 2024

Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Veckans mening är även denna vecka hämtad från Andnöd av Amy McCulloch.

Hon vaknade mitt i natten med brinnande huvudvärk - det kändes som att någon höll på att såga av hennes skalle på mitten.

Häng gärna på! Och länka gärna i kommentarsfältet.

fredag 7 juni 2024

Osebol av Marit Kapla

Titel: Osebol
Författare: Marit Kapla
Förlag: Teg Publishing (2019)
Antal sidor: 811

Osebol är en berättelse om vår tid. En litterär sensation från världens mittpunkt.
Osebol är en by vid Klarälven i norra Värmland. I boken möter läsaren så gott som alla byns vuxna invånare, intervjuade av Marit Kapla som sjäv är uppvuxen där.
Osebol är en säregen läsupplevelse som saknar motsvarighet. Intervjuerna har kokats ned till lyriska vittnesmål som går rakt in i hjärtat. Boken blir som ett slags prisma som kastar nytt ljus på livet. Det är färgsprakande, levande och lämnar ingen läsare oberörd.

Ovanstående beskrivning från förlaget av Marit Kaplas Osebol skriver jag gärna under på. Visst är detta en alldeles särskild bok.
När jag såg att den var på över 800 sidor höll jag på att ångra mig, men det står faktiskt bara några rader på varje sida. En enda intervjuperson kan vara redovisad på tio sidor, för det ska bara vara det i samtalet som hänger ihop som ska redovisas på en sida.
Detta är en bok jag skulle önska att alla statsråd och riksdagsmän läste, för den visar på konsekvenserna av en politik där samhällsfunktionerna sakta med säkert dras bort. Konsekvenserna av den politiken märks inte i Djursholm, men de märks i Osebol.

kaosutmaning 2024 får denna bok svara mot punkt 2: Läs en författare, vars för- eller efternamn börjar på K.

Osebol är min tredje bok i utmaningen Boktolvan 2024.

torsdag 6 juni 2024

Helgfrågan v. 23

Helgfråga från Mias bokhörna. Sommarens läsning är temat för dagen. Helgfrågan lyder:

Har du lagt upp någon TBR-hög inför sommaren?

Ja, det finns väl några böcker som jag planerar att läsa. Det kan alltid bli ändringar, men de här tror jag att jag kommer att läsa:

Människors mörker: två romaner om besatthet av Patricia Highsmith samlar två av författarens 1960-talsromaner i en volym. Mord för Annabelle och Piskan.
Jag har inte läst någon av dem, men nu har jag möjlighet att få läsa båda.

Livet enligt Fikry av Gabrielle Zevin är en bok jag är nyfiken på.
Den beskrivs som en rolig, bitsk och tänkvärd berättelse om att få en andra chans, om kärleken till böcker och kärlek mellan människor.

Lundens hjärta av Linda Edgarsson är den fristående uppföljaren till författarens debutroman Där vassen viker. Den utspelar sig i Småland i början av 1900-talet. Jag tyckte om Där vassen viker, så det ska bli intressant att få läsa den här romanen.

Skinn av Sara Strömberg. Denna kriminalroman är tredje delen i serien om antihjälten Vera Bergström. De tidigare böckerna heter Sly och Skred.

onsdag 5 juni 2024

Omslagsonsdag v. 23: Sommarläsning 2024


Det är omslagsonsdag hos Boklysten. Vi vänder blicken mot sommaren, som väl har börjat även om det har blivit svalare och regnigare. Men regn hör ju också sommaren till. Temat är sommarläsning 2024. Min favorit bland omslagen får bli Människors mörker, därför att omslaget och titeln harmonierar så väl. Här är mina omslag:


Dagens visdomsord 2024-06-05

Människorna vill hellre förbättra varandra än sig själva. (Friedrich Wilhelm Nietzsche)

tisdag 4 juni 2024

Vedergällning av Sebastian Avindell

Titel: Vedergällning
Författare: Sebastian Avindell
Förlag: Modernista (2023)
Antal sidor: 382

Det är sommar och varmt i Linköping, men under ytan ruvar hat och motsättningar. Ett mordfall skakar stadsdelen Skäggetorp, och ett ogenomtänkt uttalande från myndigheternas sida blir den tändande gnista som sätter det utsatta området i brand. Snart rasar upploppen och de ditkommenderade poliserna hamnar i livsfara. Kriminalinspektör Liv Larsson och kollegan Lars Fredriksson befinner sig inte i frontlinjen, men mordutredningen är krävande och de tampas med privata utmaningar på var sitt håll.
Våldsvågen och det påföljande tumultet visar sig vara en perfekt täckmantel för mord. När fler offer påträffas trappas läget upp, och utredarna börjar skönja ett mönster - de döda är alla kvinnor, med vissa karaktäristiska drag. Vem som står näst på tur är omöjligt att veta, men den förlamande skräcken att det skulle kunna vara någon i Lars eller Livs närhet vill inte släppa taget...

Vedergällning är andra delen i Sebastian Avindells serie Östgötamorden. Den första hette Dubbelexponering. Jag skulle vilja säga att den här boken är bättre än den första. Inte minst har korrekturfelen blivit färre.

Förutom själva mordfallen berättar boken om det nya Sverige. Ett Sverige, där olika etniska minoriteter sätter skräck i samhället. Det är en utveckling som i vart fall skrämmer mig. Jag saknar det samhälle jag växte upp i.

Avindell skapar en trovärdig berättelse kring hur lätt det är att starta upplopp i de "utsatta områdena" där det blir livsfarligt för räddningstjänst och polis att ta sig in, för de kriminella gängen är beväpnade. Tungt beväpnade många gånger.

Mordhistorien är också bra. Det är en psykologisk thriller, där det gäller för polisen att förstå varför ett antal kvinnor med ett visst utseende mördas. Någon bär ett hat inom sig som det gäller för polisen att komma på orsaken till.

Detta är inte någon oäven thriller och jag ser fram mot tredje delen.

Årsboken av Sven Olov Karlsson

Titel: Årsboken
Författare: Sven Olov Karlsson
Förlag: Natur & Kultur 2020
Antal sidor: 252

I almanackan med ram av bär och blad skrev man förr i tiden gärna några ord. Om dagsverken, väder eller temperaturer. Om tranornas ankomst eller grävlingens spår i potatislandet. Det var allmogens dagbok.
När Sven Olov Karlsson med denna som utgångspunkt ger årets månader varsin berättelse avtecknas också nutiden. En underlig pappa närmar sig en insnöad förskola. Almar barkas för att dö. En lastbil störtar Drottninggatan fram.
De tolv novellerna formar sig till en genomlysning av tillståndet i Sverige, i städer och glesbygd. Om högt flygande människor eller enkla jordnära som kämpar tyst, åtklämda av våldsamma händer, av samhällets kalkylerade reträtt eller klimatets förfall.

Årsboken av Sven Olov Karlsson har blivit stående i bokhyllan ett tag, men i år var det dags. De flesta känner väl igen motivet på omslaget. Den klassiska almanackan. Nej, det är inte jag som råkat ställa kaffekoppen på omslaget. Det ska faktiskt vara så. En tummad, ofta använd almanacka.

I en berättelse per månad i boken gör författaren nedslag i den svenska samhället. Vi möter kämpande människor, som alla har sin egen historia.

En riktigt trevlig bok, som jag tycker du ska försöka hitta på biblioteket!

Tisdagstrion: Hjärta & hjärna

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat hjärta & hjärna (i titel, handling eller på omslag). Här är min trio:

P C Jersilds En levande själ. En roman med tråkigt omslag som handlar om en hjärna som ligger i en behållare på ett företagslaboratorium. Låter det intressant? Nä-ä!
Men... Han (är det en han?) minns inte sitt tidigare liv och kallas här för Ypsilon. Hjärnan utsätts för allehanda olika experiment, och boken får ses som en kritik av oetisk forskning. Hur mycket kan vi tillåta oss att trampa på människovärdet för snöd vinnings skull?
Har du inte läst En levande själ förut, så gör det!

Den store skalden Gustaf Fröding behöver väl ingen närmare presentation. Som inte så få andra konstnärer inrymde hans själ både genialitet och galenskap. Här bredvid en bok med samlade dikter.

Hjärtats osynliga raseri av John Boyne. Irland 1945. Den gravida Catherine Goggin slängs handgripligen ut från mässan, förskjuts av familjen och får på egen hand ta bussen till Dublin och söka sig sin försörjning. Catherine är 16 år, stark och oförvägen, hon tänker inte låta sig kuvas. Sonen Cyril föds och romanen är hans egen berättelse. Uppväxten med de kylslagna, men inte ovänliga, adoptivföräldrarna: den ikoniska författaren Maude Avery och den förmögne bankmannen Charles, internatskolan, passionerna, flykten från äktenskapet (vid bröllopsmottagningen), 1980-talets New York, Amsterdam, och i bakgrunden Irland och Dublin, den hotfulla, förtryckande staden.

måndag 3 juni 2024

Boktriss XYZ

Det är boktriss hos Mias bokhörna på måndagar. I den här rundan med boktriss handlar det om att hitta en karaktär på måndagens bokstav. (Vi är framme vid lite svårare bokstäver nu, så Mia låter oss välja mellan X, Y och Z.) Det ska vara en manlig, en kvinnlig och en/ett djur/barn/serie. Dagens bokstäver är XYZ.

Manlig: Vindsjälar av Mons Kallentoft var en riktigt dålig bok, men där finns i alla fall en karaktär som heter Yngve.

Kvinnlig: Nödrop av Grethe Bøes var däremot riktigt bra. Den kvinnliga huvudpersonen är NATO-piloten Ylva Nordahl.

Djur: Och vem hittar vi i boken Zogg den lilla draken om inte den lilla draken
Zogg ;)