torsdag 13 juni 2024

Alla syndare ska blöda av S.A. Cosby

Titel: Alla syndare ska blöda
Originalets titel: All the Sinners Bleed
Författare: S.A. Cosby
Förlag: Modernista (2023)
Antal sidor: 351

När Titus Crown efter tolv år inom FBI återvänder till Charon County för att ta hand om sin åldrande far och strulige yngre bror bestämmer han sig för att kandidera till sheriff. Ingen svart man har tidigare innehaft posten, och Titus vill göra skillnad.
På dagen ett år efter att han valts till sheriff skakas staden av en skolskjutning. En omtyckt lärare mördas av en före detta elev, och när Titus försöker ta kontroll över situationen och få pojken att ge upp avfyrar en av hans vicesheriffer ett dödligt skott.
Utredningen visar att pojken och den döde läraren delade en mörk, blodig hemlighet - och Titus konfronteras fullt ut med vad det innebär att som svart man bära polisuniform i den amerikanska södern.

Alla syndare ska blöda av den afroamerikanske författaren S.A. Cosby är en intressant, spännande och läsvärd roman, även om handlingen bitvis är mycket obehaglig. Man får inte vara alltför vämmelmagad.
Slaveriet är sedan länge avskaffat i USA och sedan 1960-talet får även svarta rösta i sydstaterna, men det betyder inte att rasismen är avskaffad. Här använder vita gärna ordet ni###r om de svarta. Boken handlar om bestialiska mord med rasistiska förtecken och det blir den svarte sheriffen Titus Crown som måste lösa fallet innan fler dödsoffer krävs. Ett arbete som medför en hög kostnad för honom personligen. Privatlivet blir lidande när han gräver allt djupare i mordfallen.
Cosby är en intressant författare. Jag har tidigare läst Asfaltsland av honom, och även där spelar afroamerikaner huvudrollerna. Det märks att författaren, förutom att vilja berätta en spännande kriminalhistoria även vill lyfta fram under vilka förhållanden många svarta i USA lever.
Det här är en bok som jag verkligen rekommenderar, men var beredd på att där finns en hel del mycket starka scener.

2 kommentarer:

 1. Hanneles bokparadis14 juni 2024 kl. 09:16

  gillar S.A. Cosby, fin samtidsskildrare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och speciellt då utifrån ett afroamerikanskt perspektiv.

   Radera