tisdag 4 juni 2024

Årsboken av Sven Olov Karlsson

Titel: Årsboken
Författare: Sven Olov Karlsson
Förlag: Natur & Kultur 2020
Antal sidor: 252

I almanackan med ram av bär och blad skrev man förr i tiden gärna några ord. Om dagsverken, väder eller temperaturer. Om tranornas ankomst eller grävlingens spår i potatislandet. Det var allmogens dagbok.
När Sven Olov Karlsson med denna som utgångspunkt ger årets månader varsin berättelse avtecknas också nutiden. En underlig pappa närmar sig en insnöad förskola. Almar barkas för att dö. En lastbil störtar Drottninggatan fram.
De tolv novellerna formar sig till en genomlysning av tillståndet i Sverige, i städer och glesbygd. Om högt flygande människor eller enkla jordnära som kämpar tyst, åtklämda av våldsamma händer, av samhällets kalkylerade reträtt eller klimatets förfall.

Årsboken av Sven Olov Karlsson har blivit stående i bokhyllan ett tag, men i år var det dags. De flesta känner väl igen motivet på omslaget. Den klassiska almanackan. Nej, det är inte jag som råkat ställa kaffekoppen på omslaget. Det ska faktiskt vara så. En tummad, ofta använd almanacka.

I en berättelse per månad i boken gör författaren nedslag i den svenska samhället. Vi möter kämpande människor, som alla har sin egen historia.

En riktigt trevlig bok, som jag tycker du ska försöka hitta på biblioteket!

2 kommentarer:

  1. Har hört talas om boken och älskar omslaget!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är roligt. Så kul med kaffefläckarna och de knappt läsliga blyertsbokstäverna.

      Radera