tisdag 25 juni 2024

Tisdagstrion: Böcker med titlar som börjar på P

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat böcker med titlar som börjar på P. Här är min trio:

Parasiten är den elfte fristående kriminalromanen i Sofie Sarenbrants serie om kriminalinspektör Emma Sköld. Som vanligt levererar Sarenbrant. Det är en spännande berättelse med en samhällskritisk touch. Är det för lätt att döma föräldrar till fängelse där den bristande bevisningen kan ursäktas med att man har ett tydligt barnperspektiv?

Vi följer polisens arbete med att få fram vem mördaren är, men det är en kamp mot klockan. Tiden börjar rinna ut för dem som står med på dödslistan. Samtidigt följer vi mamman som mot sitt nekande dömdes till fängelse. Den berättelsen börjar med händelsen där hon åkte till akuten med sitt spädbarn och sedan görs nedslag genom åren tills de båda berättelserna möts.

Den här boken får utan tvekan högsta betyg. Ett extra plus för det läckra omslaget.

Parmiddagen är inte Martin Österdahls första roman, men den första jag läst. Man vet redan från början att det kommer att gå åt helvete, men hur och varför?

Två förälskade ungdomars föräldrar träffas på nyårsafton. För första gången tror de, men det visar sig att de känner varandra sedan tidigare. För sjutton år sedan hände något som fick dem att bryta all kontakt med varandra. Men de ska ju bara tillbringa fem timmar tillsammans på nyår, så vad kan väl gå fel?

Ju längre kvällen lider, desto stelare blir stämningen. Författaren har lagt in kapitel där läsaren steg för steg får veta vad som hände för sjutton år sedan. Denna nyårshelg kommer allt tillbaka och leder fram till katastrofen.

Parmiddagen är en mycket bra spänningsroman. Oväntade vändningar. Jag rekommenderar den varmt.

Pastorsänkan är första delen i Karina Johanssons nya serie "Morden i Sunne", men den är inte hennes första bok i Sunnemiljö. Fem deckare i Fryksdalen har det blivit tidigare.

Den här boken är skriven i samma stil som de tidigare. Någon eller några blir mördade och en ung kvinna är huvudpersonen som, utan att ha några Miss Marple-ambitioner, försöker bringa klarhet i vad som hänt.

Pastorsänkan har goda kvaliteter. Karaktärerna är tydligt presenterade och miljöbeskrivningen är bra. För oss som känner till Sunne är det lätt att följa Sandras och övriga karaktärers resor i kommunen. Författaren ger läsaren möjlighet att misstänka flera karaktärer för att vara mördaren och motivbilderna är tämligen tydliga.

På minussidan finns att vi får för mycket information om karaktärernas tankar. Det blir lite väl pratigt och läsaren får inte möjligheten att själv fundera på hur de medverkande tänker. Det finns även några syftningsfel som förlagets redaktör borde ha kunnat åtgärda.

Men sammanfattningsvis är det en trevlig och mysig deckare i småstadsmiljö som ger mersmak inför de kommande delarna i denna nya serie.

20 kommentarer:

 1. Pastorsänkan av Karina Johansson har läst, Parmiddagen vill jag inte läsa.

  SvaraRadera
 2. Tack för tipsen. Känner till alla tre och är lite nyfiken på dem.

  SvaraRadera
 3. Läste Sarenbrants bok nyss, men kom inte att tänka på den! Bra, absolut! "Parmiddagen" tänker jag läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Parmiddagen har en annorlunda approach. Man vet redan från början att det kommer att gå åt helvete, men man vet inte vägen dit.

   Radera
 4. Har inte läst någon av böckerna men deckartips är alltid trevligt att få.

  SvaraRadera
 5. Parmiddagen vill jag läsa. Det är intressant att läsa om varför det blir som det blir
  Maria Bokologen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man behöver inte fundera på om det kommer att ordna upp sig på slutet ;)

   Radera
 6. Tre böcker jag kände till, men har inte läst någon av dem.

  SvaraRadera
 7. Det var tre bra tips! (jag har inte läst någon av böckerna)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte du skulle bli besviken av någon av böckerna.

   Radera
 8. Parasiten och Parmiddagen har jag läst.

  SvaraRadera
 9. Parmiddagen verkar intressant!

  SvaraRadera
 10. Martin Österdahls böcker har jag varit nyfiken på länge nu, men än så länge har jag inte läst någon av dem.

  SvaraRadera